Hlavní obsah

Zkouška z češtiny umožní cizincům studovat v ČR i získat trvalý pobyt

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cizinci, kteří se chtějí usadit na našem území, musejí mnohdy prokázat znalost českého jazyka. Týká se to případů, kdy se ucházejí o studium na VŠ, žádají o trvalý pobyt nebo občanství. K prokázání jazykové znalosti budou cizinci moci nově využít i výsledků jednotné zkoušky z češtiny, kterou vykonají v rámci Národních srovnávacích zkoušek.

Článek

Zájem studovat na vysoké škole v České republice projevuje stále více zahraničních uchazečů, a netýká se to pouze uchazečů ze Slovenska. Za poslední čtyři roky se počet zahraničních studentů více než zdvojnásobil. Stejným tempem roste i počet cizinců, kteří chtějí v ČR dlouhodobě podnikat nebo trvale žít. Tento trend bude nadále posílen vstupem České republiky do prostoru Schengenské dohody.

Zahraniční uchazeči o studium (kromě uchazečů ze Slovenska), žadatelé o trvalý pobyt či občanství musejí prokázat znalost českého jazyka. Společnost Scio proto připravila v rámci Národních srovnávacích zkoušek zkoušku z českého jazyka, která odpovídá požadované úrovni B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

Jednotná zkouška z českého jazyka značně zjednoduší fakultám i zahraničním uchazečům celé přijímací řízení. Jednotnou zkoušku z českého jazyka mohou dále využít všechny veřejné i soukromé instituce, které požadují po zahraničních rezidentech v ČR ověření znalosti českého jazyka.

Podrobnosti o jednotné zkoušce z českého jazyka budou prezentovány na tiskové konferenci ve čtvrtek 21. února 2008. Tento den byl vyhlášen organizací UNESCO Mezinárodním dnem mateřského jazyka.

Detail jednotné zkoušky z českého jazyka

Termín konání:  31. 5. 2008

Místa konání: Praha, Brno

Obsah zkoušky: zkouška proběhne jako standardní součást Národních srovnávacích zkoušek. Test bude připravován na úrovni B2 podle společného evropského referenčního rámce vyjma psaného projevu a bude složen z pěti částí (poslech, čtení s porozuměním, konverzační situace, gramatické jevy, doplňování do vět - stylistika a syntax).

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám