Hlavní obsah

Desítka nejžádanějších fakult v České republice

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejžádanější fakulty v České republice obdrží ročně i přes sedm tisíc přihlášek k přijímacímu řízení. Pracovníky studentských oddělení některých fakult tak čekají za nedlouho perné dny při vyřizování nových přihlášek. Připravili jsme pro vás žebříček deseti nejžádanějších fakult v loňském roce.

Článek

V období před podáváním přihlášek na vysoké školy jsou populární všemožné žebříčky poměřující kvalitu jednotlivých fakult. Mezi nejčastější měřítka patří uplatnění absolventů na trhu práce, kvalita vědeckého zázemí nebo publikační činnost pedagogů. Důležitým faktorem je ale i samotný zájem uchazečů o studium na fakultě. Zájem uchazečů zvyšuje fakultám renomé v očích veřejnosti.

V žebříčku deseti nejžádanějších fakult z loňského roku se objevují pouze ty se zaměřením na výchovu budoucích pedagogů, fakulty filozofické, ekonomické, právnické a společenskovědní. Převažují fakulty z Prahy, Brna, ale velký zájem je i o fakulty Palackého univerzity v Olomouci nebo o Fakultu pedagogickou v Hradci Králové. Největší zájem projevili uchazeči o studium na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kam se loni přihlásilo 7592 uchazečů.

Nejžádanější fakulty se v některých případech značně liší v tom, kolik ze zájemců nakonec přijmou. Zatímco na brněnskou právnickou fakultu přijali loni jen 12% uchazečů, fakulta provozně ekonomická na České zemědělské univerzitě v Praze dokázala uspokojit poptávku poloviny uchazečů.

Nejžádanější fakulty v akademickém roce 2006/07

FakultaPočet uchazečů% přijatých uchazečů
Fakulta filozofická MU Brno759241
Právnická fakulta MU Brno701312
Fakulta filozofická UK Praha669123
Fakulta sociálních studií MU Brno637618
Fakulta pedagogická MU Brno626940
Fakulta filozofická UP Olomouc623436
Fakulta provozně ekonomická ČZU Praha572750
Fakulta ekonomicko správní MU Brno538232
Fakulta pedagogická UP Olomouc501027
Fakulta pedagogická Univerzita H. Králové497433
Zdroj: www.scio.cz/databaze

Partner rubriky Vzdělávání

Společnost Scio se pohybuje na několika různých úrovních v oblasti vzdělávání. Nejznámějším projektem jsou Národní srovnávací zkoušky pro přijímaní na VŠ. V roce 2007/2008 podle nich přijímá uchazeče 48 fakult. Vedle toho spolupracuje Scio na přijímacích zkouškách s řadou středních škol, projektuje pro školy všech stupňů evaluační sondy a zabývá se také oblastí e-learningu. V poslední době se snaží své zkušenosti zužitkovat také na poli medializace a připravuje se na vstup do oblasti personálního poradenství.

Více najdete na www.scio.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám