Hlavní obsah

Univerzita dětského věku hlásí první absolventy

Novinky, Scio
OLOMOUC

Univerzita dětského věku v Olomouci má prvních 85 absolventů. Ti si ve středu okusili atmosféru slavnostní promoce. Poznatky ze světa přírodních věd, na které se dětská univerzita zaměřuje, mohou vstřebávat i na jaře. A to prostřednictvím internetových debat s učiteli.

Článek

Děti v rámci svého studia na Univerzitě dětského věku rozhodně nezahálejí. Na jaře se například pokusí o zápis do Guinnessovy knihy světových rekordů, když budou vlastními těly simulovat pohyb lidského srdce.

Olomoučtí se při realizaci unikátního nápadu, při vytvoření dětské univerzity, inspirovali na Slovensku, kde byla již v roce 2003 založena v Bratislavě Dětská univerzita Komenského. Olomoucká Univerzita dětského věku vznikla v rámci projektu Medvěd - Medializace vědy.

Cíl tohoto projektu je prostý. Představitelé Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se snaží pomocí rozsáhlé popularizace exaktních oborů odvrátit nepříznivý trend sníženého zájmu žáků, studentů a veřejnosti o matematiku, chemii a fyziku.

Učitelé zohlední dětskou oblibu v internetové komunikaci

Jednou z cest k naplnění tohoto cíle je i zřízení Univerzity dětského věku. Pro její účastníky přírodovědci připravili během deseti přednášek řadu atraktivních experimentů. Pocit vysokoškolského studia dětem ve věku od devíti do čtrnácti let přiblížil například tradiční index, který obdrželi. Tuto středu navíc v olomouckém Moravském divadle absolvovali i promoci.

V aktivním studiu přírodních věd mohou děti pokračovat i na jaře. Odborníci pro ně připraví on-line debaty. On-line chaty mají navázat na témata již proběhlých přednášek. Podle Juraje Ševčíka, děkana Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a vedoucího týmu projektu Medializace věd, budou odborníci z jednotlivých vědeckých oborů připraveni dětem jednoduše a srozumitelně odpovědět na otázky vztahující se k problematice biologie, chemie, fyziky, matematiky či věd o zemi.

„Děti v současnosti preferují komunikaci prostřednictvím internetu, snažíme se jim proto v tomto ohledu vyjít vstříc. Zároveň se ale nevzdáváme dobře nastavené koncepce atraktivních přednášek, ve kterých chceme pokračovat i na podzim,“ uvedl děkan Ševčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám