Hlavní obsah

Vysvědčení je rozdáno, zítra mají školáci volno

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští školáci dnes prožili významný den. Učitelé jim předali pololetní vysvědčení, které má žáky a jejich rodiče hlavně informovat o tom, co by měli do konce června zlepšit. Zítra zůstanou dveře škol zavřeny. Žáci a učitelé si mohou užívat jednodenní pololetní prázdniny.

Článek

Žáci devátých tříd základních škol dostali dnes k vysvědčení i výstupní hodnocení, které je součástí přihlášky na střední školu. Pololetní známky nemohou brát na lehkou váhu ani letošní maturanti. Dobrý výsledek na pololetním vysvědčení jim totiž může zajistit přijetí na některou z fakult, nebo k němu může alespoň částečně přispět.

Na své první vysvědčení v životě čekalo i 93 tisíc prvňáčků. Pro ně i pro jejich starší kolegy je vysvědčení zprávou, kterou předkládají svým rodičům. Ti by však podle odborníků neměli pouze čekat, jaké známky jim jednou za půl roku děti přinesou. O prospěch svých ratolestí by se měli zajímat v průběhu celého roku.

"Každý rodič by si měl vzpomenout na svoje vysvědčení a nesnažit se svého potomka stresovat pohrůžkou fyzického násilí nebo jinými neúměrnými tresty za horší známky," radí například Sdružení Linka bezpečí. Děti by měly být spíše motivovány do budoucna. "Dostal jsem dvě dvojky, z češtiny a z matematiky. Rodiče mě pochválili. Když se ještě zlepším, mám od nich v létě slíbené horské kolo," prozradil například desetiletý pražský školák Jirka.

Někomu se prázdniny značně prodlouží

Díky jednodenním pololetním prázdninám zůstanou zítra žáci i učitelé doma. V některých částech republiky si volno o týden prodlouží. Pondělí 4. února je totiž termínem, ve kterém začínají jarní prázdniny. V tomto období tradičně zaznamenávají lyžařská střediska nebývalý nápor turistů. Kam na hory se dočtete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám