Hlavní obsah

Fakulta vzdělává odborníky na ochranu životního prostředí v dopravě

– PARDUBICE
Novinky, Scio

Trend ekologické dopravy se začíná odrážet i v nabídce studijních specializací vysokých škol. První institucí, která připravuje odborníky na dopravu v kombinaci s problematikou tvorby a ochrany životního prostředí, je pardubická Dopravní fakulta Jana Pernera.

Článek

Nabídkou studijního zaměření Ochrana životního prostředí v dopravě, které je součástí studijního oboru Provozní spolehlivost dopravních prostředků a infrastruktury, reagovala Dopravní fakulta Jana Pernera již před léty na přímé požadavky z praxe. Netradiční studijní zaměření se objevuje v rámci bakalářského i magisterského programu. Úkolem specialistů bude přispět ke snižování negativních účinků dopravy na životní prostředí.

S předměty se zaměřením na životní prostředí a dopravu se studenti poprvé setkávají ve druhém ročníku bakalářského studia. V navazujícím magisterském studiu se dostávají do styku například s environmentální legislativou nebo kontrolou jakosti provozních hmot.

"Absolventi získávají komplexní přehled o povinnostech provozovatele dopravních a přepravních prostředků a služeb, dopravních podniků apod., umějí provádět legislativní audit, analýzu rizik dopravy a přepravy, aplikovat preventivní zákonná opatření a samostatně zavádět environmentální systémy řízení v dopravních firmách," říká garantka ojedinělé studijní specializace docentka Jaroslava Machalíková.

Studium ochrany životního prostředí v dopravě kombinuje technický základ s velkým podílem přírodovědné a legislativní náplně studia. Jedná se o neobvyklé propojení. Obory s environmentálním zaměřením se běžně nacházejí v nabídce přírodovědně nebo humanitně orientovaných fakult. Naopak doprava je u nás doménou dopravních fakult, které v České republice nalezneme pouze dvě. Kromě zmiňované Pernerovy fakulty v Pardubicích připravuje experty v dopravní oblasti i jedna z fakult pražského ČVUT.

Reklama

Související témata:

Související články

Pardubická univerzita má již sedm fakult

Pardubická univerzita se od začátku roku 2008 rozrostla o další, v pořadí již sedmou, fakultu. Dosavadní Ústav elektrotechniky a informatiky se přeměnil...

Výběr článků

Načítám