Hlavní obsah

Královny české vědy sklidily obdiv

– PRAHA
Novinky, Scio

Jana Roithová, Petra Šauli a Marta Kalousová. To jsou jména tří badatelek, které na úterním slavnostním večeru v sídle Akademie věd ČR převzaly významné ocenění pro mladé vědkyně. Do druhého ročníku stipendijního programu se přihlásilo celkem 26 kandidátek. Některé přihlášené práce dosahovaly podle slov poroty úrovně světové vědecké špičky.

Článek

Kromě společensky významného ocenění se mohou vítězné laureátky těšit i z finanční částky 180 tisíc korun. Gratulace a slavnostní ocenění převzaly z rukou předsedkyně poroty Heleny Illnerové, předsedy Akademie věd ČR Václava Pačese, vedoucího tajemníka České komise pro UNESCO Pavla Škody a Jean-Charlese Bondyho, generálního ředitele společnosti L´Oréal Česká republika.

Na stipendium mohou aspirovat vědkyně, které se podílejí na výzkumu v oblasti živých nebo materiálních věd, splňující horní věkovou hranici 35 let. Ocenění se udělují v rámci mezinárodního projektu For Women In Science vedeného společností L'Oreal ve spolupráci s Organizací OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Projekt se řídí heslem "svět potřebuje vědu, věda potřebuje ženy".

Nobelova cena pro ženy

"Je to opravdová Nobelova cena pro ženy", jak sama nazvala toto ocenění jedna z mezinárodně vybraných laureátek v roce 2006, profesorka Christiane Van Broeckhoven z Belgie. V České republice se na udílení cen podílí i Akademie věd, jejíž členové tvoří významnou část odborné poroty.

Předsedkyně poroty Helena Illnerová neskrývala nadšení nad kvalitami letošních kandidátek. Překvapily ji především jazykové znalosti mladých vědkyň. Řada z nich plynule ovládá hned několik světových jazyků. Další oblastí, v níž mladé adeptky vynikaly, byla publikační činnost. V té se mohou srovnávat i se svými staršími a zkušenějšími kolegy. "Laureátky jsou vědkyně na velmi vysoké úrovni," potvrdil slova Heleny Illnerové Jean-Charles Bondy.

V loňském roce bylo české stipendium uděleno Kateřině Kaňkové z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Berenice Hausnerové z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Tetyaně Ostapchuk z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Více informací naleznete na webových stránkách http://www.prozenyvevede.cz/.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám