Hlavní obsah

V Anglii mají zavést u vchodů do škol bezpečnostní rámy

BBC, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

S detektory kovů se můžeme nejčastěji setkat na letištích nebo v budovách soudů. V Anglii by se měly přístroje, které v první řadě zabraňují pronášení nebezpečných zbraní, nově rozšířit i do škol.

Článek

Myšlenka zavádění bezpečnostních rámu je reakcí na vzrůstající počet násilností a výskytu zbraní na anglických školách. Ministryně vnitra Jacqui Smithová hodlá současný stav změnit tím, že bude prosazovat, aby žáci před příchodem do učebny prošli bezpečnostním rámem. Detektory se mají stát součástí škol hlavně ve velkých městech a tam, kde je zvýšený výskyt pouličních gangů. Bližší podrobnosti k chystanému plánu zveřejní ministerstvo v nejbližších týdnech.

Anglické školy jsou již nyní ze zákona oprávněny kontrolovat žáky, zda u sebe nenosí zbraně nebo nebezpečné předměty, kterými by mohli poranit své spolužáky či pedagogy. Samotní učitelé však nad žáky dohlížet nechtějí hned ze dvou důvodů. V první řadě je tato činnost časově náročná a navíc může být nebezpečná.

S využitím detektorů přišly školy po tragédii v Coloradu

Bezpečnostní rámy, které provádějí kontrolu rizikových předmětů, dosud nejsou příliš rozšířeným vybavením škol ve Velké Británii. Na některých místech ale této pomůcky proti násilníkům již využívají.

Jako jedny z prvních si začaly detektory kovů pořizovat školy v USA v roce 1999 po tragické události na Columbine High School v Coloradu. Dva spolužáci tehdy v prostorách střední školy, kterou navštěvovali, zastřelili třináct lidí, a poté obrátili zbraň i sami proti sobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám