Hlavní obsah

Pražská lékařská fakulta diskutuje o změně názvu

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražské lékařské fakulty si laická veřejnost kvůli jejich číselnému označení mnohdy plete. V budoucnu se možná orientace v rozlišení jednotlivých fakult usnadní. Akademický senát 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy má totiž v dubnu tohoto roku v plánu rozhodovat o možnosti změny názvu instituce na Lékařská fakulta Motol.

Článek

V Praze sídlí celkem tři lékařské fakulty Univerzity Karlovy. K jejich rozdělení došlo v roce 1953. Specifika jednotlivých fakult spočívají v odborném zaměření a ve způsobu výuky. Všechny tři navíc využívají pro výuku a výcvik jiné nemocniční kliniky.

Jak se lze dočíst na stránkách 2. lékařské fakulty, číselná označení fakult vzniklo až v roce 1990. Děkan Ondřej Hrušák nyní vyzývá akademickou obec a absolventy 2. lékařské fakulty UK v Praze k diskusi, zda by instituce neměla být přejmenována. V úvahu připadá varianta Lékařská fakulta Motol.

"V zahraničí by nám jistě pomohlo, že ve většině jazyků je název „Motol” srozumitelně vyslovitelný. Případná změna by nám pomohla, pokud vzniknou univerzitní nemocnice a naplní se předpoklad, že z Fakultní nemocnice Motol bude Univerzitní nemocnice Motol," uvedl svůj osobní názor děkan Ondřej Hrušák, jenž se podle svých slov přiklání k tomuto názvu dlouhodobě.

2. lékařská fakulta UK v Praze

Argumenty pro změnu názvu:

  • Název odpovídá sídlu fakulty i většiny pracovišť
  • Laická veřejnost nemá většinou chuť si pamatovat čísla, slangová označení typu „motolská fakulta” jsou běžná
  • Za současných okolností je potřeba opakovaně odpovídat na dotazy, z domova i zahraničí, typu: proč je vaše fakulta Druhá? Která je první? V čem jste druzí?
  • Na leden 2009 se připravuje vznik Univerzitních nemocnic. Název by zabezpečil na první pohled jasnou souvislost mezi konkrétním pracovištěm a fakultou.

Argumenti proti změně:

  • Ne všechna pracoviště jsou v Motole.
  • Administrativní a ekonomická náročnost změny

O možnosti přejmenování fakulty budou v dubnu tohoto roku hlasovat akademičtí senátoři. K vytříbení názoru jim má dopomoci diskuse akademické obce a následně i hlasování v internetové anketě. Děkan Hrušák předesílá, že konečný výsledek hlasování Akademického senátu je připraven plně respektovat. Bez ohledu na to, zda fakultě zůstane současný název, nebo se změní, má dojít k její větší propagaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám