Hlavní obsah

Středoškolákům vadí drogově závislí, vůči seniorům jsou tolerantní

Novinky, Scio
PRAHA

Jaké jsou postoje českých středoškoláků vůči minoritním skupinám, lidem žijícím na okraji společnosti nebo vůči seniorům? Odpovědi nejen na tyto otázky zjištoval v loňském roce průzkum iniciovaný společností Člověk v tísni.

Článek

Výzkumu agentury NMS (Network Media Service) s názvem "Rovnost je cool" se zúčastnilo 1685 respondentů, studentů středních škol. V dotazníku respondenti odkrývali svůj osobní postoj vůči drogově závislým, bezdomovcům, sexuálním nebo národnostním menšinám.

Studenti náročnějších škol jsou tolerantnější

Ukázalo se, že ne o všech sledovaných skupinách mají středoškoláci dostatek informací. Jako nejdůležitější zdroj informací o skupině lidí přitom studenti považují přímou osobní zkušenost a kontakt. Řadu skupin znají respondenti pouze z médií.

Vztah studentů k jednotlivým skupinám lidí má úzkou souvislost s typem školy, kterou navštěvují. "Nejhorší vztah vyjadřují ke sledovaným skupinám lidí respondenti studující na středních odborných učilištích. Studenti studijně náročnějších

škol jsou tolerantnější," shrnuje zpráva kvantitativního výzkumu.

Dívky a chlapce rozděluje například postoj vůči prostitutkám

V celkovém shrnutí se lišily i postoje chlapců a dívek. "Dívky se vyjadřují ke sledovaným skupinám lidí většinou lepší vztah než chlapci. Dívky jsou také tolerantnější ke kulturním rozdílům a více nakloněné k integraci menšinových skupin než chlapci," uvádí například závěrečná zpráva z výzkumu. Největší rozpor mezi dívkami a chlapci nastal v postoji vůči gayům a transsexuálům, vůči kterým byly dívky tolerantnější. Ve větší míře naopak odsuzovaly prostitutky.

Skupinami, vůči nímž středoškoláci projevují nejmenší míru tolerance jsou drogově závislí, vězni, lidé živící se prostitucí, Romové a bezdomovci. Nejlepší mínění mají o seniorech, fyzicky či mentálně postižených lidech a Afričanech. Studenti mohli vyhodnotit svůj vztah vůči různým skupinám na škále velmi pozitivní až velmi negativní. Velmi pozitivní vztah zaujímali respondenti nejčastěji vůči důchodcům a starým lidem, a to ve 32 % případů. Na opačném pólu 48 % označilo svůj vztah k prostitutům jako velmi negativní.

Současná generace středoškoláků soudí, že v české společnosti nedochází diskriminaci. S názorem, že všichni mají v životě stejné šance na uplatnění, se ztotožnilo 77 % účastníků šetření a 68% respondentů nesouhlasí s tím, že jen občané ČR mají v České republice rovné postavení

"Drsňáci" jsou v menšině

Autoři výzkumu rozdělili respondenty do pěti segmentů - Obecně tolerantní, Drsňáci, Netolerantní, Náboženští a Sympatizanti queer. Právě Sympatizanti queer, tedy sexuálních menšin, jsou mezi středoškoláky nejzastoupenější skupinou. Nejmenší část respondentů zařadili autoři do skupiny Drsňáci.

Charakteristika jednotlivých segmentů:

  • „Netolerantní“ mají k ostatním lidem celkově nejhorší vztah a vyjadřují nejnižší míru tolerance.
  • „Náboženští“ vyjadřují velmi kladný vztah ke křesťanům a jsou tolerantní i vůči jiným náboženským skupinám a jejich symbolům.
  • „Sympatizanti queer“ vyjadřují výrazně pozitivní vztah k sexuálním minoritám.
  • „Drsňáci“ mají celkově nízkou míru tolerance. Velmi špatný vztah vyjadřují k lidem, kteří mohou být vnímáni jako fyzicky slabí, či mohou potřebovat pomoc okolí – k fyzicky a mentálně postiženým, k seniorům.
  • „Obecně tolerantní“ respondenti vyjadřují ke všem skupinám lidí obecně lepší vztah než respondenti ostatních segmentů.

Podrobnou závěrečnou zprávu o tolerantnosti českých středoškoláků naleznete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám