Hlavní obsah

Máte více oblastí zájmu? Zkuste dvouoborové studium

– PRAHA
Novinky, Scio

Uchazečům o vysoké školy nabízejí fakulty čím dál více dvouoborových studijních programů. Tento druh studia je vhodný zejména pro jedince s rozsáhlou oblastí zájmu nebo pro ty, kteří chtějí po absolutoriu zvýšit svoje šance na uplatnění.

Článek

K tradičním typům dvouoborového studia patří učitelství, čím dál tím častěji se ale tento druh studia začíná prosazovat i na fakultách humanitního zaměření. Po jejich absolventech není na trhu práce taková poptávka jako třeba po držitelích diplomu z technicky či ekonomicky orientovaných fakult.

Čím více oblastí absolvent školy humanitního zaměření během studia pozná, tím větší šanci na uplatnění má. Fakulty nabízejí nespočet možných variant. Student tak může skloubit například studium Environmentalistiky a Historie nebo Muzikologie a Archeologie.

Dvouoborové studium nepředpokládá, že by student musel navštěvovat dvojnásobný počet přednášek a absolvovat dvakrát tolik zkoušek než jejich kolegové, kteří si vybrali jednooborové studium. Doba studia je v obou typech (pro jednooborové i dvouoborové studium) stejná. Při výběru dvouoborové varianty však student získává větší rozhled a poznává více oblastí. V případě, že student má jasnou úzce vymezenou představu, čemu se chce v profesní kariéře věnovat, je výhodnější upřednostnit jednooborové studium.

Jednooborové studium je více cílené a jdoucí do větší hloubky

Podle některých odborníků by vysoké školy měly do budoucna upřednostňovat dvouoborové studium, alespoň na bakalářském stupni. "Sám jsem absolventem bohemistiky a anglistiky a vnitřně si vlastně jiné než dvouoborové studium ani neumím představit. Zvlášť u bakalářů je to po mém soudu obohacující, zlepšuje to flexibilitu, znalosti, myšlení i uplatnění. Připouštím současně, že absolventi jednooborového studia mohou mít zcela opačný názor než já a vnímají přednosti jednooborového studia jako cíleného, soustředěného, jdoucího do větší hloubky," uvedl například proděkan Fakulty sociálních věd UK Jan Jirák v nedávném rozhovoru pro fakultní časopis Sociál.

Vysoké školy dnes nabízejí na výběr i mezifakultní studium. V takovém případě se uchazeč může přihlásit na dva obory z různých fakult. Pro účely evidence je student zařazen na jednu z nich. Na "mateřskou" fakultu podává přihlášku, řídí se jejími pravidly a komunikuje s jejím studijním oddělením. Za výhodu mezifakultního studia lze považovat i skutečnost, že studenti přicházejí do kontaktu se širší skupinou vrstevníků i vyučujících.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na přípravné kurzy? Poradíme vám!

Přípravné kurzy se postupně stávají běžnou součástí přípravy na VŠ. Je to přirozené, neboť obsah přijímacích zkoušek na mnohé vysoké školy se značně vzdálil...

Výběr článků

Načítám