Hlavní obsah

Zástupci různých vědeckých oborů se sejdou na jednom semináři

– PLZEŇ
Novinky, Scio

Západočeská univerzita zahájí letos již devátý ročník výjezdního interdisciplinárního semináře, konaného na zámku v Nečtinách. Letošní seminář nese název Pře(d)programovaný svět s podtitulem: Opravdu známe svět, ve kterém žijeme? Své názory a poznatky budou moci konfrontovat zástupci různých vědeckých disciplín.

Článek

Interdisciplinární seminář potrvá čtyři dny, od pondělí do čtvrtka (14. – 17. ledna). Rozdělen bude do čtyř tématických bloků: Nové technologie, Elektronické sítě, Myšlení nad programy a Lidé a stroje.

Kvalifikovaní zástupci různorodého oborového zaměření budou hledat odpovědi na otázky: Opravdu známe svět, ve kterém žijeme?, Jakým způsobem mění všední život člověka možnost přístupu k technologiím a informačním sítím?, Jaké jsou nové možnosti, které se prolínáním světa „přirozeného“ se světem „umělým“ otvírají?, Co se děje v Internetu, bez nějž se většina z nás už dnes neobejde?, Jak se mění komunikační rozhraní člověk – stroj a jaké důsledky tato změna má?, Jaké (nejen biologické) důsledky plynou z manipulací genetickým kódem? a další.

Účastníky jsou zástupci širokého spektra vědeckých oborů

Na mezioborovém semináři vystoupí například přední český kybernetik Ivan M. Havel. Vyloučena není ani účast předsedy Akademie věd ČR Václava Pačese, dovolí-li mu to pracovní program. Mezi účastníky jsou zástupci širokého spektra vědeckých oborů od filozofie přes teologii až po informatiku, a to nejen z univerzity se sídlem v Plzni.

Součástí programu semináře bude i prezentace laureáta ceny Vize `97 Stanislava Grofa. Čechoamerický psychiatr má v prostředí domácí vědy kontroverzní pověst díky objevu holotropního dýchání, metody, jak dojít do změněného stavu vědomí. Český klub skeptiků Sisyfos jej za objev dokonce "odměnil" cenou Bludný balvan, udílenou za „matení české veřejnosti“.

Více informací o výjezdním semináři i o ostatních mezioborových aktivitách Západočeské univerzity naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám