Hlavní obsah

Vědomosti budou školákům předávat vědci a experti

BBC, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská vláda chce posílit složení pedagogických sborů na školách o experty se zkušenostmi z praxe. O vědomosti žáků a studentů budou pečovat profesionální vědci z oborů přírodních věd nebo experti v oboru informačních technologií.

Článek

Velké Británii patří mezi světovou špičku v oblasti výzkumu přírodních věd nebo informačních technologií. Zdejší vláda by proto ráda využila místní odborníky pro vzdělávání dalších generací.

Vysoce kvalifikovaní zaměstnanci s praktickými zkušenostmi mají na školách doplnit pedagogické kapacity. "Nyní potřebujeme britskou špičku dostat do škol a na univerzity, a připravit tak následující generaci," říká ministr školství Jim Knight.

Program má oslovit hlavně odborníky v předdůchodovém věku

Do vládního programu, který podporuje uplatnění profesionálů z praxe na školách, se již zapojilo několik významných nadnárodních společností, např. Cisco, Astra Zeneca, BT nebo IBM. Podle mluvčí vládního odboru pro děti, školy a rodiny by mohl program oslovit zejména zaměstnance, kteří se chystají v brzké době do penze. Právě tato skupina nejspíš uvítá možnost působit na mladou generaci a předat jí zkušenosti z oboru.

Podle výzkumu, jenž si nechala vláda zpracovat, postrádá v Velké Británii každý čtvrtý učitel přírodních věd potřebnou specializaci. Výhled do roku 2014 ale již počítá s tím, že hodiny matematiky povedou z plných 95% učitelé s matematickou specializací. Současný stav je kritizován především vědeckými institucemi, kterým se nelíbí, že jsou výukou dětí pověřeni i lidé bez nedostatečných znalostí a zkušeností.

Reklama

Související články

Čeští vědci zahájí výzkum v Antarktidě

Začátkem ledna odletí tým českých vědců na zhruba dvouměsíční pobyt na polární stanici Johana Gregora Mendela v Antarktidě. Koncem června se ještě zúčastní...

Výběr článků

Načítám