Hlavní obsah

Čeští školáci zvítězili v souteži EU na téma nediskriminace

– PRAHA
Novinky, Scio

Čeští školáci zaznamenali na konci loňského roku mimořádný úspěch v mezinárodní výtvarné soutěži. Evropská komise vyhlásila soutěž o nejlepší plakát na téma EU a nediskriminace ve dvou věkových kategoriích. Mezi mladšími účastníky vybojovali pražští gymnazisté čtvrté místo a starší studenti Střední umělecké školy v Liberci dokonce zvítězili.

Článek

Soutěže se mohli zúčastnit mladí lidé ze 27 členských států Evropské unie. Cílem účastníků bylo vytvořit papírový plakát ve formátu A2 na téma EU a nediskriminace. Soutěž se konala k příležitosti Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

Upozornit na poselství, která zdůrazňují právo na rovné příležitosti, zastoupení potenciálně ohrožených skupin, uznání rozmanitosti a podporu respektu, bylo cílem Evropské unie v právě skončeném roce 2007.

O nejlepší tématický plakát soupeřili účastníci ve dvou věkových kategoriích 12-14 a 15-18 let. Vítězové českého národního kola v nižší věkové kategorii obsadili v celkovém pořadí EU čtvrté místo. Porotu zaujal plakát žáků pražského Gymnázia Christiana Dopplera. Celkové vítězství slavil francouzský tým z Arthez de Béarn.

Vítězové českého kola v kategorii 15-18 let pak nenašli na úrovni Evropské unie konkurenci. Studenti Střední umělecké školy z Liberce (jmenovitě Filip Menšl, Michal Marek, Jiří Kadlec a Alžběta Jíšová) vybojovali se svým plakátem celkové vítězství. Ve finále porazili vrstevníky z Itálie a Portugalska. Liberečtí studenti využili vlastního zaměření školy, jejíž specializací je výuka propagačního výtvarnictví - propagační grafiky, počítačové grafiky, designu a webdesignu.

Reklama

Výběr článků

Načítám