Hlavní obsah

Studium v zahraničí občas připraví nepříjemná překvapení

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci programu Erasmus vycestuje každoročně již více než 150 tisíc Evropanů za studiem do zahraničí. Setkávají se s odlišnou kulturou, mentalitou i jinými nároky vyučujících, než na jaké jsou zvyklí z domácích univerzit. Přestože většina studentů vzpomíná na zahraniční zkušenost v dobrém, někteří jsou cizím prostředím nepříjemně šokováni.

Článek

Komunitní portál cafebabel.com zveřejnil nejhorší zkušenosti anglických studentů z výměných pobytů v zahraničí. Na cizích univerzitách se setkali s otřesnou organizací, úplatným vyučujícím i s nesnesitelnými stávkami.

Louise zavítala v rámci výměného pobytu do italské Boloni. Velmi ji zaskočil počet studentů v učebních místnostech. "V Londýně není nikde více než třicet studentů, v Itálii neexistují žádné limity." Louise byla zaskočena i přístupem vyučujících ke svému zaměstnání. Jak říká, množství profesorů vyučovalo ještě na jiných univerzitách nebo se navíc věnovali jiné práci. V Boloni měla stejně jako ostatní studenti problémy s vyřizováním administrativních záležitostí. Z anglického prostředí byla zvyklá na pečlivou organizaci studia ze strany univerzity a na přístupnost a ochotu od zaměstnanců školy. V Itálii narazila na méně přívětivé klima.

S pověstnou revoltující povahou Francouzů se setkala čtyřiadvacetiletá Kate, jež v rámci Erasmu studovala v Toulouse. Kmenová studentka univerzity v Bathu pobývala na druhém břehu kanálu La Manche v době, kdy Francie protestovala proti zákonu CPE, jehož účelem mělo být snížení nezaměstnanosti. Zejména mladým lidem se však nelíbilo, že by mohli přijít o sociální jistoty, kterých se dostávalo jejich rodičům. Proto vyrazili demonstrovat od ulic.

Angličanka Kate si tak na studijním pobytu zažila nejednu stávku. "Po dobu asi tří měsíců bylo zavřeno úplně všechno, včetně knihoven," vzpomíná Kate. Na univerzitě Le Mirail v Toulouse se jí příliš nelíbilo ani zdejší prostředí, například venkovní záchody nebo všudypřítomné graffity. "To bylo děsné," neodpustí si poznamenat Kate.

Úplatný litevský profesor

Dvaadvacetiletý Tomas okusil studium v Litvě na Vilniuské Gediminasově technické univerzitě. Jako nejsilnější zážitek si odvezl setkání s úplatným profesorem. "Vloni tu byl profesor, který bral úplatky za známky. Když student nic nevěděl, mohl se vykoupit za úplatek. Když si student byl jistý tím, že prošel testem, platit nemusel. V opačném případě bylo nejlepší předložit "obálku"," vzpomíná Tomas. Přestože si na profesora nikdo ve vlastním zájmu nestěžoval, byl při svém prohřešku dopaden. A jak říká Angličan studující v Litvě, dnes už hříšník učí jinde.

V rámci Erasmu vyráží do Evropy ročně přes sedm tisíc studentů z Velké Británie. Jejich nejčastějším útočištěm je zmiňovaná Francie. Kolem stovky jich zavítá i do České republiky. Z EU výměných pobytů nejvíce využívají Němci, Francouzi a Španělé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám