Hlavní obsah

Po prázdninách čekají školáky těžké zkoušky a důležitá rozhodnutí

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Školáci se mohou po dnešku těšit zatím na nejdelší volno od letních prázdnin. Do lavic základních a středních škol usednou znovu až 3. ledna. Krátce poté, co školáci načerpají čerstvé síly, čekají je těžké zkoušky a řadu z nich i důležitá životní rozhodnutí.

Článek

Z volna se těší i vysokoškoláci. Na vysokých školách se pomalu blíží konec výuky v zimním semestru. Pak na studenty čeká plnění povinností. "O prázdninách si chci odpočinout. Nejspíš vyrazím na hory. Pak se také budu připravovat na lednové zkoušky. Čekají mě čtyři a k tomu ještě dva klasifikované zápočty," prozrazuje svůj plán na prázdniny Josef Vermach, student třetího ročníku na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Připomíná tak, že studenty vysokých škol čekají v lednu zkoušky.

Školáci na základních a středních školách zase budou vyvíjet úsilí, aby si zajistili dobré známky na pololetním vysvědčení. Žáci devátých tříd se navíc musejí do konce února rozhodnout, na kterou střední školu si podají přihlášku. Studenti posledního ročníku středních škol si mohou většinou do téhož data ujasňovat představy o pomaturitním studiu. Ve výjimečných případech stačí fakultám přihlášky i v pozdějších termínech.

Žáky základních škol čeká nesnadný výběr střední školy

Zatímco uchazeči o vysokoškolské studium mohou podávat neomezený počet přihlášek, žáci základních škol jsou v obtížnější pozici. Podle v současné době platného zákona mohou žáci v posledním ročníku základní školy podávat v prvním kole přijímacího řízení pouze jedinou přihlášku na střední školu. Teprve pokud neuspějí, mohou se ve druhém kole hlásit na více škol.

Kromě povinností čeká na některé školáky v úvodu roku i zábava. V plném proudu budou maturitní plesy. Od 4. února začínají další týdenní prázdniny - jarní. V jednotlivých částech republiky si budou školáci užívat volna v šesti různých termínech. Poslední z nich dočasně opustí školní lavice od 10. do 16. března.

Reklama

Související články

Vánoce mohou vylepšit komunikaci v rodině

O Vánocích se často mluví jako o svátcích bezhlavých nákupů a kritici vytýkají, že se z nich vytratila jejich pravá podstata. Vůbec se ale nemluví o tom,...

Výběr článků

Načítám