Hlavní obsah

Co vlastně udavá úspěšnost absolventů přípravných kurzů?

Novinky, Martin Víta

Téměř každá vzdělávací agentura se chlubí úspěšností absolventů přípravných kurzů při přijímacích zkouškách. Cílem takovýchto kampaní je vzbudit v potenciálních zákaznících pocit, že absolvováním kurzu výrazně vzroste šance na přijetí. Uchazeč však při pohledu na podobné statistiky neví, co vlastně uvedená čísla znamenají.

Článek

V České republice neexistuje vzdělávací agentura specializující se na přípravné kurzy, která by na svých stránkách zveřejnila metodiku vztahující se k těmto statistikám. Není tedy zřejmé, jakým způsobem se k prezentovaným číselným údajům dospělo.

Při pozorování statistik udávajících úspěšnost absolventů přípravných kurzů v přijímacích zkouškách si můžeme položit řadu otázek, jejichž odpověď nám zůstane utajena. Kdo vlastně byli respondenti? Podařilo se získat informace od všech absolventů, či jen od některých? Jak vlastně zněla otázka? „Dostali jste se na preferovaný obor na preferované fakultě“, anebo jen „dostali jste se na nějakou VŠ“? Je zřejmé, že šikovným postupem lze dospět k číslům vzdáleným realitě.

Není lektor jako lektor

Čísla jsou často zveřejňována za všechny lektory dané agentury dohromady. Kvalita lektorů však bývá jak nadprůměrná, tak samozřejmě i podprůměrná. Je-li průměrná úspěšnost absolventů kurzu pro daný obor třeba 80 procent, není možné vyloučit, že některé kurzy povedou lektoři s výrazně nižší úspěšností. To je problémem zvláště velkých agentur, které zaměstnávají více než desítky lektorů.

Fluktuace na pozicích lektora je značná a agentury mnohdy nejsou schopny kontrolovat dodržování kvality. Při výběru přípravných kurzů vzdělávacích agentur proto není od věci oslovit agenturu s prosbou o zaslání statistiky úspěšnosti lektora vedoucího konkrétní kurz.

Vyšší úspěšnost absolventů přípravných kurzů je do značné míry dána i faktem, že těchto kurzů využívají studenti, kteří neberou přijímací zkoušky na lehkou váhu, a ti by byli v naprosté většině případů úspěšní i v tehdy, když by žádný kurz neabsolvovali.

Sama statistika přijetí nezaručí

Ostatně ani kvalitní lektor v přípravném kurzu přijetí nezaručí. Úspěch je z velké části dán systematickým a dlouhodobým domácím procvičováním. Nedostatek vůle a odkládání přípravy nezachrání ani ten nejlépe koncipovaný kurz.

I když máme bohaté znalosti a zkušenosti s testy nanečisto načerpané v přípravném kurzu, může nás v přijímacích zkouškách naostro předstihnout uchazeč, který sice nemá tak velké znalosti, ale procvičování věnoval dostatek času.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám