Hlavní obsah

Právnická fakulta v Olomouci je připravena na novou volbu děkana

Novinky, Scio
OLOMOUC

Olomoucká Právnická fakulta, kde se rozhořel spor mezi vítězným kandidátem akademického senátu na děkana a rektorem, bude volit nového děkana znovu ještě v tomto roce. O nejvyšší akademickou funkci na fakultě se budou ucházet tři kandidáti. Ivo Beneda, jehož po minulé volbě odmítl jmenovat děkanem rektor Lubomír Dvořák, mezi nimi není.

Článek

Ivo Beneda byl zvolen kandidátem na děkana Právnické fakulty rozdílem jednoho hlasu v červnu. Rektor Palackého univerzity Lubomír Dvořák však vítěze volby v akademickém senátu odmítl jmenovat děkanem, neboť podle něj nedisponoval potřebnými zkušenostmi pro výkon funkce. Olomoucká univerzita je v otázce správnosti rektorova postupu rozdělena.

Beneda se chtěl proti rektorovu rozhodnutí bránit ve správním řízení, což však ve svém usnesení odmítlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ivo Beneda pak podal proti usnesení ministerstva rozklad.

Na děkana kandidují tři uchazeči

Předchozímu děkanovi Právnické fakulty Michalu Malackovi skončilo funkční období již v říjnu. Poté byl pověřen výkonem pravomocí děkana Michal Bartoň. V nové volbě, která proběhne v Akademickém senátu Právnické fakulty 19. prosince, se bude o funkci děkana ucházet doktor Petr Langer, docentka Naděžda Šišková a profesorka Milana Hrušáková.

V České republice jsou na veřejných vysokých školách kromě té olomoucké ještě tři právnické fakulty. A to v Plzni, Praze a Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Fakulty lákají uchazeče o studium již nyní

Na odeslání přihlášky k příjímacímu řízení na vysoké školy mají studenti ještě dost času. Nejzodpovědnější jedinci ale nechtějí nechávat výběr fakult, na které...

Velký počet studentů na VŠ ubíjí kvalitu

Stav českého vysokého školství i zdejší vědy je často diskutovaným tématem. Abychom se o problémech i perspektivách akademické sféry dozvěděli více, položili...

Výběr článků

Načítám