Hlavní obsah

Za výukou češtiny k nám jezdí cizinci již přes půl století

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože s češtinou nelze ve světě dosáhnout valného uplatnění, zájem o ni za našimi hranicemi projevuje nemalá skupina studentů, učitelů a nadšenců. Každoročně se u nás koná Letní škola slovanských studií, kde se cizinci seznamují s českým jazykem formou intenzivních kurzů.

Článek

Na veřejné vysoké školy v létě opět zavítají zahraniční zájemci o výuku českého jazyka. Mezi nimi se každoročně objevují především studenti a pedagogové českého nebo jiného slovanského jazyka. Letní škola slovanských studií ovšem láká i překladatele, novináře, podnikatele či pouhé zájemce o zdejší kulturu a jazyk. Většina zájemců si hradí kurz z vlastních zdrojů. České ministerstvo školství ale nabízí některým z kandidátů výhodná stipendia.

Do Letní školy slovanských studií se letos zapojí filozofické fakulty v Českých Budějovicích, Olomouci, Praze a Brně, ale i Ústav jazykové a odborné přípravy v Poděbradech nebo útvar zahraničních vztahů při Západočeské univerzitě v Plzni. Výuka češtiny pro cizince vstupuje již do 52. dějství. A zapojit se mohou i úplní začátečníci.

Kromě jazyka poznají cizinci i místní kulturu

"Největší zájem o studium češtiny mají prý tradičně Japonci. Profesoři ale považují za úspěch, že v poslední době začínají na školu jezdit hodně i lidé z Jižní Ameriky a ze všech koutů Evropy," vystihl v letním rozhovoru pro Českou televizi děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Michal Stehlík.

Výuka českého jazyka probíhá formou intenzivních každodenních kurzů. Program letní školy bývá spojen i s řadou kulturních programů. Cizinci dostanou taktéž příležitost k návštěvě atraktivních míst po celé republice.

Anketa

Je podle vás čeština pro cizince snadno naučitelným jazykem?
Ano
3,1 %
Ne
96,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám