Hlavní obsah

Kubánští studenti se dožadují svobody slova na univerzitách

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánští studenti nasbírali pět tisíc podpisů pod peticí, která požaduje, aby místní univerzity získaly větší nezávislost na státní moci. Signatáři požadují zaručení svobody slova a práva sdružování.

Článek

Iniciativa s názvem Univerzita studentů bez hranic žádá komunistický režim, aby toleroval autonomní univerzity a zároveň znovu otevřel Katolickou univerzitu sv. Tomáše z Villanuevy v Havaně. Havanská univerzita byla uzavřena dva roky poté, co se Fidel Castro ujal vlády nad Kubou po porážce režimu jiného diktátora Fulgencia Batisty.

"Podporujeme kulturu svobodného myšlení navzdory represím a zastrašování, kterému jsme vystavováni", cituje jednoho z organizátorů podpisové akce, Nelsona Rodrigueze, International Herald Tribune.

Přes dva tisíce ze signatářů petice patří mezi univerzitní studenty z různých částí ostrova. Svým podpisem se však připojili i pedagogové nebo mladí zaměstnanci z řad odborníků s univerzitním vzděláním, dále také katolíci a intelektuálové.

Sběr podpisů probíhá již od loňského roku. Cílem organizátorů je nasbírat deset tisíc podpisů, což je formální podmínkou k tomu, aby se peticí zabývali i kubánští zákonodárci. Organizátoři celé iniciativy si však uvědomují, že jejich výzva bude s největší pravděpodobností komunistickým režimem odmítnuta. Přesto se jim dostalo významné publicity v zahraničí, například v americkém státě Miami, kde žije početná komunita kubánských exulantů.

Podle národních statistik studovalo na místních univerzitách v loňském akademickém roce na Kubě 650 tisíc studentů. Ostrovní stát osidluje celkem přes 11 miliónů obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám