Hlavní obsah

Analytici odrazují Brity od spolupráce s čínskými univerzitami

– LONDÝN
Novinky, Scio

Britské univerzity se vrhají do spolupráce s čínskými partnerskými institucemi. První britské vysoké školy již mají v Číně svůj kampus a do Asie vysílají přednášet vlastní pedagogické a vědecké kapacity. Tento trend ale narazil na ostrou analytiků z nezávislé organizace Agora.

Článek

Začátkem prosince zástupci Agory představili studii, ve které upozorňují, že spolupráce britských univerzit s čínskými partnery je pouze jednostranně výhodná.

Podle profesora Iana Gowa, jenž za Agoru publikoval zprávu o stavu spolupráce britských a zahraničních univerzit, se Britové Číňanům přehnaně dvoří. Zároveň si prý neuvědomují, že instituce z nejlidnatější země světa představují především konkurenci a hrozbu. "Britské instituce se musí přestat dívat na tuto agresivní a ambiciózní zemi růžovými brýlemi,“ uvažuje Gow. Informaci přinesl deník Guardian.

Číňané se podle něj pouze snaží využít každé příležitosti k tomu, aby při spolupráci s Brity načerpali inspiraci a poučili se z jejich zkušeností. Britům partnerství přináší zanedbatelný prospěch. Gow dokonce neváhal označit britské vysoké školy za neuvěřitelně naivní.

Čína chce nejlepší učitele na dlouhou dobu

Ze strany čínské vlády je vznášen požadavek, aby Britové posílali na místní univerzity ty nejlepší pedagogy a odborníky na dlouhodobé stáže. Tím je podle kritiků ohrožena kapacita britských talentů i intelektuální bohatství země, která se může připravit o přední pozici v oblasti mezinárodní vědy.

Agora je nezávislou organizací analytiků zaměřujících se na oblast vysokoškolského vzdělávání. V anglosaských zemích jsou podobné organizace označovány výrazem think-tank.

Reklama

Související témata:

Související články

Angličané budou studovat i v Číně

Univerzita v anglickém Surrey se rozhodla, že přizpůsobí své studium mezinárodnímu konkurenčnímu prostředí. V nově otevíraných studijních programech hodlá...

Výběr článků

Načítám