Hlavní obsah

Je Wikipedia symbolem moderní vzdělanosti?

BBC, Scio

Jedni si ji pochvalují jako rychlý a rozsáhlý zdroj informací, druzí ji pokládají za nebezpečný nástroj manipulace. Řeč je o otevřené internetové encyklopedii Wikipedia, která nabízí stále více hesel. Stejně tak si zde stále více lidí rozšiřuje své znalosti.

Článek

Wikipedia je nejobsáhlejší otevřenou encyklopedií na internetu. Nezávislá skupina vědců před dvěma roky dokonce vyhodnotila úroveň informací z Wikipedie na stejné úrovni jako u placené Britannicy. Díky tomu, že se na tvorbě její databáze podílejí samotní uživatelé, nachází se na Wikipedii přes dva milióny článků v anglickém jazyce. Česká verze pak nabízí osmdesát tisíc článků.

Wikipedia je mimo jiné založena na myšlence, že pohled kolektivu je racionálnější i objektivnější než v případě jedince. Své heslo sem může vkládat každý, všechny články ale procházejí kontrolou příslušných editorů.

Wikipedii zneužívají společnosti pro tvorbu vlastního PR

Mnohým ale dominantní postavení Wikipedie v internetovém věku vadí. Kritici si zejména uvědomují zneužitelnost webové encyklopedie. Opírají se přitom o několik skandálních odhalení ohledně vytváření hesláře Wikipedie. V minulosti vyšlo například najevo, že jeden z nejaktivnějších editorů projektu vystupoval pod fiktivní identitou univerzitního profesora. Nedávno bylo zase odhaleno, že encyklopedii využívá řada organizací a veřejných institucí pro tvorbu vlastního PR.

I přesto se najdou výjimky, které před zmiňovanou encyklopedií nezavírají dveře na akademickou půdu. Doktorka Nicola Prattová vyučuje na britské univerzitě, tak jako mnozí jiní pedagogové je velmi rezervovaná vůči využití Wikipedie jako spolehlivého zdroje pro studenty při psaní seminárních či diplomových prací. Otevřenou encyklopedii ale dokázala využít jako hlavní pomůcku pro svůj seminář. Prattová zadala studentům mezinárodních vztahů téma z jejich oborů.

Jejich úkolem pak bylo najít nebo založit příslušný odkaz k tématu na Wikipedii a upravit v něm údaje tak, aby podávaly relevantní informace. Za svůj výtvor na webu byli hodnoceni na základě objektivity a odkazování na důvěryhodné zdroje. Výsledek si lektorka pochvalovala. Studenti museli při vytváření hesel hodně načíst.

Konference na půdě symbolu starověké vzdělanosti

Wikipedia by tedy zřejmě musela kompletně projít rukama odborníků, aby si získala respekt i u pedagogů, vědců a akademiků. Řada z nich ji považuje spíše za nespolehlivý zdroj, kde autoři nenesou žádnou odpovědnost.

Tvůrci Wikipedie by však zřejmě byli rádi, kdyby jejich dílo bylo považováno za moderní symbol vzdělanosti a vědění. Proto svolali velkou konferenci Wikimania 2008 do egyptské Alexandrie. Konference proběhne na půdě nedávno postavené alexandrijské knihovny. Tedy v místě, kde stála původní věhlasná knihovna, která byla symbolem vzdělanosti ve starověku.

Reklama

Související články

Oprava slohů má být svěřena počítačům

Učitelům svítá naděje, že nebudou muset věnovat tolik času opravování testů jako doposud. Opravou písemek se budou možná již v dohledné době zabývat pouze...

Výběr článků

Načítám