Hlavní obsah

České univerzity láká středoevropská spolupráce

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České univerzity i jednotlivé fakulty jsou stále aktivnější v navazování úzké spolupráce s institucemi ze středoevropského regionu. Českým studentům se tak otevírají další šance ke studiu v zahraničí.

Článek

Od pondělí do středy jednali v Praze zástupci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se svými partnery ze slovinské Lublaně, slovenské Bratislavy a polského Krakova.

Tématem společného zasedání bylo rozvinutí vzájemné spolupráce, kterou inicioval v loňském roce ředitel Ústavu slavistických a východoevropských studií Rudolf Chmel. Partneři jednali zejména o přípravě společných studijních programů v několika pracovních skupinách.

Společným studijním programem budou i středoevropská studia

Děkan FF UK Michal Stehlík k této iniciativě dodal: "Logicky je nejsilnější pracovní skupina týkající se samotných středoevropských studií, kde máme již jasnou představu a snažíme se připravit vše potřebné pro realizaci společného mezinárodního studijního programu v nejbližší budoucnosti."

Kromě fakult, které jsou již do projektu Středoevropská akademická iniciativa zahrnuty, navštívili zasedání v Praze i zástupci univerzit z Maďarska - Budapešti a Piliscsaby, dalších slovenských vysokých škol - Nitry a Košic i polských univerzit - Gdaňsku a Varšavy.

V Brně chtějí pomoci vědě a výzkumu

O užší spolupráci se středoevropskými institucemi usiluje i Masarykova univerzita v Brně, která se snaží oslovit partnery z příhraničního regionu, tedy z rakouské Vídně a slovenské Bratislavy. Cílem plánované spolupráce má být výměna studentů i pedagogů či rozvoj vědy a výzkumu především v oblasti medicíny, biomedicíny, molekulární a buněčné biologie i biotechnologie.

Záměr na prohloubení spolupráce s bratislavskými a vídeňskými partnery představila Masarykova univerzita počátkem listopadu ve Vídni.

Středoevropská univerzitní iniciativa:

Spolupracující filozofické fakulty:

  • FF, Univerzita Karlova v Praze
  • FF, Univerzita Komenského v Bratislavě
  • FF, Jagellonského univerzita v Krakově
  • FF, Lublaňská univerzita

Pracovní skupiny:

  • Pedagogika
  • Dálný východ
  • Slavistika
  • Klasická archeologie
  • Estetika
  • Klasická filologie

Rozsáhlé zkušenosti v oblasti mezinárodních vztahů ve středoevropském regionu již má Technická univerzita v Liberci. Její studenti se každoročně zúčastňují projektu Univerzita Nisa, v jehož rámci tráví část výuky na polských a německých partnerských univerzitách. Letos Univerzita Nisa přijala dalších šest českých studentů.

Reklama

Související články

Počet studentů Masarykovy univerzity stále roste

O studium na brněnské Masarykově univerzitě je mezi studenty čím dál větší zájem. Počet návštěvníků přednášek a seminářů v tomto roce přesáhl 39 tisíc. Škola...

Angličané budou studovat i v Číně

Univerzita v anglickém Surrey se rozhodla, že přizpůsobí své studium mezinárodnímu konkurenčnímu prostředí. V nově otevíraných studijních programech hodlá...

Výběr článků

Načítám