Hlavní obsah

Co je dobré vědět o pomaturitním studiu v USA

Novinky, Scio

Americké vysoké školy patří podle mezinárodně respektovaných žebříčků k těm nejlepším na světě. Pomaturitní studium v USA každoročně láká i řadu studentů z České republiky. Poradíme vám, na co byste se měli před cestou na americkou univerzitu připravit.

Článek

Pro pomaturitní studium v USA se českému uchazeči nabízejí dvě možnosti. Buď můžete počkat do vyššího ročníku zdejší vysoké školy, a potom vyrazit v rámci nějakého výměnného programu, nebo udělat přijímačky přímo na americkou školu a studovat rovnou v USA.

Zvolíte-li druhou možnost, měli byste si především přesně ujasnit, jaký obor chcete studovat a informovat se podrobně o přijímacích zkouškách. Po maturitě se v USA můžete hlásit na bakalářský stupeň studia nebo na tzv. Community College.

Práva a medicína jen v magisterském programu

Magisterský stupeň navazuje vždy až po bakalářském, přičemž některé obory, jako kupříkladu medicína nebo práva, lze studovat pouze v magisterském programu. Navázat jej ovšem můžete na libovolný program bakalářský.

Bakalářský program trvá v USA průměrně čtyři roky, ovšem jeho dokončení závisí především na kreditním systému. Školu dokončíte v okamžiku, kdy získáte potřebný počet kreditů, bez ohledu na délku studia. Community Colleges jsou obvykle o něco levnější než bakalářské programy a do určité míry se dají přirovnat k vyšším odborným školám. Studium trvá většinou dva roky a některé programy umožňují po těchto dvou letech přejít na bakalářské studium.

Britská jazyková zkouška většinou nepomůže

Nemusíte se bát, že byste museli jet k přijímačkám do Ameriky, a potom se s nepořízenou vraceli zpět. Škola většinou o přijetí rozhoduje na základě materiálů, které pošlete poštou nebo on-line. Výjimečně ještě následuje pohovor, ale i ten můžete absolvovat doma nebo telefonicky. Pokud není angličtina vaší rodnou řečí, budete muset navíc složit jazykovou zkoušku, a to nejčastěji test TEOFL.

Školy málokdy uznávají jiné typy zkoušek, například britské, i pokud jste je již složili. Kromě dalších dokumentů, jako jsou například doklady o studijních výsledcích, požadují školy především doporučení (např. od třídního učitele) a také tzv. admission essay, v kterém shrnete své životní postoje, cíle a podobně. Jednotlivé materiály můžete posílat postupně, uzávěrka však bývá až devět měsíců před začátkem školního roku.

Využít lze stipendijní programy

Není také od věci zjistit si možnosti různých stipendií, protože hradit školné na americké univerzitě není v možnostech každého. Většina stipendijních programů přímo v Česku je bohužel zaměřena až na pokročilejší stupně studia, než jsou bakalářské programy. Je však možné se obrátit přímo na americké školy.

Výběrové školy zpravidla poskytují velmi výhodná stipendia, která je však dost obtížné získat. Na méně výběrových školách je sice levnější studovat a je snazší se na ně dostat, stipendia však poskytují méně často. Další alternativou mohou být programy jednotlivých států Unie, například Florida Eastern Europe Linkage Institute nebo Georgia Rotary Student Program.

Článek, který prošel redakční úpravou, vyšel v časopise StudentIN, v čísle 2/2006-07

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám