Hlavní obsah

Cizinci se na ruské školy nehrnou, mají strach

Novinky, mnu, Scio, Moscow News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Na ruských vysokých školách klesá počet zahraničních studentů. Důvodem jsou vysoké životní náklady, které představují značnou bariéru pro studenty z rozvojových zemí, ale i místní společensko-politické klima. Řada cizinců se stává terčem fyzických útoků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Znepokojení nad klesajícím počtem zahraničních studentů na ruských univerzitách vyjádřil na druhém mezinárodním fóru zahraničních absolventů ruských vysokých škol Vladimir N. Fridljanov, náměstek ministra vědy a školství.

Univerzitní titul z Ruska je velkým lákadlem pro studenty z Jižní Ameriky a Afriky. Diplom z největší země světa jim ve vlasti usnadní cestu za dobrým zaměstnáním i vysokým příjmem.

Dochází i k rasově motivovaným vraždám

Jenže ruské vysoké školy jsou pro zahraniční studenty stále méně přístupné. Školné se zde sice neplatí, ale cizinci spatřují velký problém v xenofobním chování nemalé skupiny místních obyvatel. Každoročně dojde v Rusku k desítkám útoků na zahraniční studenty. Výjimkou nejsou ani rasově motivované vraždy. Evropané narážejí v Rusku na problém špatné úrovně ubytování a nedostatečného pocitu osobní bezpečnosti.

Před rokem 1991 bylo na ruských univerzitách 126 tisíc zahraničních studentů, dnes jich je pouze 90 tisíc. Absolventi, kteří byli přítomni na říjnovém fóru, si však vzpomínky na Rusko pochvalovali. Řada z nich dnes vykonává významné politické funkce, pracuje v akademické sféře, v bankovnictví nebo v oblasti medicíny.

Zahraniční absolventi vzpomínají na Rusko v dobrém

Mnozí hovoří o Rusku jako o druhém domovu. S nadšením vzpomínají na oslavy MDŽ, zpěv ruských lidovek nebo na postavu Dědy Mráze.

"Nemůžu žít bez Moskvy. Jsem skoro Rus. Můj oblíbený básník je Puškin a moje oblíbené písně jsou Kaťuša a Moskevská noc," tvrdí například jordánský profesor práva Isa Dabbah, jenž se ve své vlasti podílí na organizaci ruského kulturního spolku.

Mezi absolventy ruských univerzit je i množství obyvatel České republiky. V Rusku například studovalo hned několik představitelů české ekonomické elity.

Reklama

Související články

Právo: Kde a za kolik studovat v zahraničí

Právě teď je ideální čas začít se zajímat o možnosti studia v zahraničí. Ve čtvrtek 17.3. poradí mimořádná příloha Práva, kde hledat příležitosti, stipendia...

Studium v zahraničí je nákladné

Rok na střední škole v zahraničí stojí 130 až 250 tisíc korun. Stáž na vysoké škole v EU přijde od 400 do 800 eur za měsíc. Třeba výuka na britské univerzitě...

Angličané budou studovat i v Číně

Univerzita v anglickém Surrey se rozhodla, že přizpůsobí své studium mezinárodnímu konkurenčnímu prostředí. V nově otevíraných studijních programech hodlá...

Výběr článků

Načítám