Hlavní obsah

S tématem holocaustu seznámí školáky CD-ROM

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středoškoláci mají nově příležitost seznámit se interaktivní formou s jednou z nejtragičtějších událostí světových dějin. Společnost Člověk v tísni připravila výukový CD-ROM s názvem "Dovedu to pochopit?", který žákům poskytuje základní informace o tématu holocaustu a aktuální problematice neonacismu.

Článek

Tvůrci CD-ROMu se inspirovali videoklipem Nedovedu pochopit od skupiny The Tchendos a Bořivoje Hořínka. Působivý klip konfrontuje záběry z koncentračních táborů se současnými projevy neonacismu v České republice. Zároveň zachycuje pasáže rozhovoru se ženou, která přežila holocaust.

"Já nevím, co se vybaví mladým lidem, kteří píšou po zdech sprejem Cikáni do plynu nebo Židi do plynu nebo Juden raus. Nedovedu pochopit, proč to píšou, kde se v nich bere ta zloba a jakou mají o tom představu," říká například ve videoklipu paní Anna Hyndráková-Kovanicová, která přežila pobyt v několika koncentračních táborech.

Interaktivní pomůcka nabízí kromě zmíněného videoklipu i modelový seminář nebo materiály pro učitele v podobě souhrnu doporučené literatury a internetových odkazů.

Projekt se věnuje multikulturní problematice

Hudebně vzdělávací projekt "Dovedu to pochopit?" vzniká jako součást vzdělávacího programu Varianty. Do budoucna by se jeho prostřednictvím měli žáci středních škol seznámit i s dalšími tématy z okruhu multikulturní problematiky, jakými jsou například náboženská tolerance či migrace. Finálním materiálem projektu "Dovedu to pochopit?" bude DVD a tištěná publikace.

Podle koordinátora projektu Varianty Václava Zemana je výukový materiál o holocaustu určen zejména žákům středních škol ve všech ročnících. Společnost Člověk v tísni při tvorbě obsahu spolupracovala s odborníky z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost nebo se Židovským muzeem v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám