Hlavní obsah

UEFA slaví 57. narozeniny

Novinky, Jan Barák

Před 57 lety začínala jako smělý pokus několika nadšenců, dnes je z ní nejvlivnější fotbalová organizace světa. UEFA sídlí v Nyonu, sdružuje 53 zemí, předsedá jí Michel Platini a dnes slaví výročí. Je jí už 57 let.

Foto: Profimedia.cz

UEFA pořádá Ligu mistrů i Evropskou ligu

Článek

Evropská fotbalová unie, zkráceně UEFA, byla založena 15. června 1954. Stalo se tak v basilejském hotelu Euler v předvečer zahájení mistrovství světa ve Švýcarsku. Finálový turnaj MS vyhráli fotbalisté NSR před Maďarskem, co ale bylo důležitější, evropský fotbal se konečně dočkal svého řídící orgánu.

Za jejím vznikem stálo hlavně úsilí Francouze Henriho Delaunaye, Itala Otta Barassiho a Belgičana Josého Crahaye, představitelů fotbalových svazů svých zemí.

Francouz Delaunay byl zvolen i prvním generálním sekretářem UEFA, premiérovým předsedou se stal Dán Ebbe Schwartz.

Stěhování do Nyonu

První kongres nové organizace hostila v březnu 1955 Vídeň, dočasný domov našla UEFA v Paříži. Ve městě na Seinou sídlila UEFA až do roku 1959. Na sklonku 50. let se Evropská fotbalová vrátila opět na místo svého vzniku, do švýcarského Bernu. Bern se stal její sídlem na více než 30 let a k zatím poslednímu stěhování došlo v roce 1995, kdy se přestěhovala do Nyonu. V reprezentativní budově na břehu Ženevského jezera sídlí UEFA dodnes.

UEFA v současnosti patří mezi nejvlivnější fotbalové organizace na světě a je také jednou z největších součástí FIFA. UEFA dnes tvoří 53 členských zemí a mezi státy v ní sdružené patří i fotbaloví trpaslíci jako Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán nebo Kazachstán.

Foto: Profimedia.cz

Michel Platini

Největší členský nárůst zaznamenala UEFA po rozpadu sovětského impéria, po kterém postupně rozšířilo její řady deset nových států.

Jejími členy zatím nejsou pouze Gibraltar, Grónsko a Monacké knížectví, tedy země, kde je kopaná ještě v plenkách. Zatím posledním státem, který se k velké evropské fotbalové rodině přiřadil, byla v lednu 2007 Černá Hora.

Aktivity UEFA na nefotbalovém poli

UEFA dnes pořádá devět národních a čtyři klubové soutěže. Přerod v moderní a prosperující obchodní společnost se odrazil i na infrastruktuře UEFA. Zatímco v jejích raných a trochu divokých začátcích se o její chod staralo jen několik nadšenců a dobrovolníků, dnes v jejím sídle v Nyonu pracují více než dvě stovky zaměstnanců.

Kromě sportovní oblasti se UEFA angažuje i na hospodářském a sociálním poli. UEFA se několik let snaží vymýtit rasismus na stadionech a zatím v poslední kampani bojuje za větší toleranci vůči fotbalovým sudím. Největším zdrojem příjmů jsou pro UEFA MS Evropy a především sen každého fotbalového klubu, milionářská Liga mistrů.

Zajímavosti 15. června

Svátek: Vít

Významné události:

1363 Václav IV. byl korunován českým králem

1667 ve Francii proběhla historicky první krevní transfuze, provedl ji osobní lékař Ludvíka XIV. Jean-Baptiste Denis

Významná narození:

1963 Helen Hunt (americká filmová a televizní herečka, snímky Lepší už to nebude, Trosečník)

1969 Oliver Kahn (fenomenální německý fotbalový brankář, většinu kariéry strávil v Bayernu Mnichov)

Současným předsedou UEFA je trojnásobný držitel Zlatého míče Michel Platini. Bývalý vynikající francouzský fotbalista je v čele UEFA od roku 2007 a v roce 2011 byl do funkce zvolen na další čtyři roky, do ledna 2015.

Reklama

Související témata:
Nyon

Výběr článků

Načítám