Hlavní obsah

Režisér Lolity slaví sedmdesát

Novinky, Tereza Kušová

Zručný a úspěšný filmový řemeslník se specifickým, často módě podléhajícím stylem, jež se proslavil především komerčně orientovanými snímky jako Flashdance, Adrian Lyne slaví kulatiny. Jeho témata nemají zdálky nic společného, ale zblízka můžeme rozpoznat intelektuálně zajímavý příběh, vizuální expresivitu dobového tématu, které je divákovi sympatické.

Foto: Profimedia.cz

Anglický režisér Adrian Lyne.

Článek

Anglický režisér se narodil 4. března 1941 v Peterboroughu, severně od Londýna, blízko Cambridge. K filmové tvorbě se propracoval přes natáčení reklamních spotů. Ve svém debutu Liščata z roku 1980 s tehdy osmnáctiletou Jodie Foster ukázal nepochybný talent. Byla zde vidět výrazná reklamní průprava, ale to na oblíbenosti filmu neubíralo. Jednalo se o teenagerovské drama, které líčí alkoholové, drogové a sexuální úniky čtyř dívek od reality. Adrian tímto dílem na sebe upoutal pozornost Hollywoodu a netrvalo dlouho a Los Angeles na něj čekalo.

Režisér thrillerů natočil i hudební film

V Hollywoodu natočil svůj první hit, Flashdance. Ambiciózní svářečka Alex, která si přivydělává v místním podniku jako tanečnice, touží po kariéře baletky. Samozřejmě jí to zkomplikovala láska v podobě šéfa na stavbě. Film zaujal efektně zpracovanými příběhy s erotickými zápletkami, jako u všech Lyneyho filmech. Scéna, kdy si jakoby nic hlavní hrdinka snímku převléká zpocené triko za domácí svetr v křesle a přitom si povídá se svým nadřízeným, jenž ani nedýchá a nevnímá jediné slovo, vyrazila nejednomu divákovi dech.

Foto: Profimedia.cz

Flashdance (1983)

Flashdance získal Oscara za nejlepší píseň, byla jí Maniac od Michaela Sembella, její videoklip Adrian Lyne také zrežíroval. Film zaujal nejen příběhem, ale také povedenými tanečními čísly a vynikající nápaditou choreografií. Jen si vzpomeňme na známou scénu, kdy Alex v nočním podniku předvádí taneční vystoupení se sprchou.

Erotická dramata donutila ke kontroverzním debatám

Dalším Lyneovým filmem bylo drama 9 a 1/2 týdne z roku 1985. Příběh o kuriózním sexuálním vztahu mezi přitažlivou blondýnkou v podání Kim Basingerové a nevyzpytatelným byznysmenem Mickey Rourkem proslul pikantními scénami milostných předeher. V době vzniku byl film považován za kultovní. Lyne dbal již tradičně na efektivnost a za každou cenu hnal i silné využití protisvětla. Oba herce tyto role vyšvihly na výsluní, každý se s tím však popral jinak. Rourke je ve snímku excelentní, ale bohužel také k nepoznání.

Foto: Profimedia.cz

Známá scéna s Kim Basingerovou ve filmu 9 a 1/2 týdne

Mezi vrcholná Lyneova díla ale dozajista patří Osudová přitažlivost z roku 1987, které bylo nominováno na Oscara i Zlatý glóbus v kategorii nejlepší režie. Erotický thriller v hlavních rolí Michael Dougles a Glenn Closeová vypráví o manželské nevěře, opět velmi kontroverzní téma. Film o poklidném a šťastném manželství, které naruší víkendová známost Douglese, nenechá rodinu už v klidu. Potencionální milenka si začne dělat nároky a z filmu se rázem stává thriller, kdy žena ohrožuje celou rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Osudová přitažlivost (1987)

Foto: Profimedia.cz

Jakubův žebřík (1990)

Film z roku 1990 Jakubův žebřík byl sice velmi ambiciózním režisérovým snímkem, ale u diváků se mu moc velkému ohlasu nedostalo. Dílo pojednávací o experimentech s halucinogenními látkami v armádě během války ve Vietnamu byl sice nejvýraznější, ale diváci si ho jen stěží pamatují.

Neslušný návrh v hlavní roli s Demi Mooreovou a Robertem Redfordem je dalším erotickým dramatem. Manželé Diana a David se ocitnou ve finanční tísni, odjedou proto do Las Vegas, kde vsadí poslední peníze. O vše přijdou. Přichází ale milionář John Gage, který Davidovi nabízí milión dolarů za jednu noc s jeho ženou. Oba souhlasí, ale nic už není jako dřív, obzvlášť když se John a Diana do sebe zamilují.

Foto: Profimedia.cz

Neslušný návrh (1993)

Foto: Profimedia.cz

Adrian Lyne (v popředí vlevo) při natáčení s Demi Mooreovou na filmu Neslušný návrh (1993).

Foto: Profimedia.cz

Lolita (1997)

Jak už je Lyneovým zvykem, natočil další dramata s erotickým nádechem. Lolita podle románu Vladimíra Nabokova pojednává o muži, který se zamiluje do mladé dívky. Její nymfomanské sklony dokázaly hlavního hrdinu dohnat až na pokraj šílenství. Opět jeden z filmů, který vyvolal rozporuplné diskuze. Společnost byla šokována.

Zatím posledním filmovým ztvárněním Adriana Lyneiho je Nevěrná z roku 2002. Stejně jako u Osudové přitažlivosti se jedná o nevěru v manželství, avšak tentokrát je ze strany manželky. Diana Laneová, za hlavní roli získala nominaci na Oscara, potká bohémského Paula. Sexuální experiment přeroste ve vášnivý erotický vztah, na který časem manžel Richard Gere přijde. Ten Paula najde a zabije. Mrtvolu odstraní, ale Diana na to brzy přijde.

Foto: Profimedia.cz

Nevěrná (2002)

Foto: Profimedia.cz

Adrian Lyne (vlevo) při natáčení filmu Nevěrná s Richardem Gerem.

I když se může zdát režisérské pojednání Adriana Lyneova jako provokace, není tomu tak. Pouze vypráví příběhy, které existují, ale lidé o nich nemluví. Nebojí se kontroverzních témat, erotických scén a zločinů z vášně. Na všechna tato témata ukazuje ve svých dílech. Filmů natočil málo, za to jsou všechna známá po celém světě.

Zajímavosti 4. března

Svátek: Stela

Významné události:

1861 byla vytvořena první americká vlajka: hvězdy a pruhy.

1877 Emil Berliner vynalezl mikrofon.

1877 v Moskvě mělo premiéru baletní představení Labutí jezero od Tchaikovského.

Významná narození:

1678 Antonio Vivaldi, italský barokní hudební skladatel, jeho nejznámějším dílem je soubor čtyř houslových koncertů nazvaný Čtvero ročních období.

1883 Maude Fealyová, americká herečka němého filmu, jako jedna z mála zvládala jak hraní před kamerou, tak vystupování v divadlech, a k tomu úspěšně přešla z němého do zvukového filmu.

1938 Vladimír Nadrchal, československý hokejový brankář, stříbro (1968) a bronz (1964) ze ZOH, dvě stříbra a jeden bronz z MS, chytal za RH Brno, s ním také sedmkrát vyhrál Československou ligu ledního hokeje.

1949 Karel Loprais, český automobilový závodník v kategorii kamiónů, šestinásobný vítěz Ralley Dakar.

1954 Catherine Anne O’Harová, kanadsko-americká herečka známá rolí matky z filmu Sám doma (Beetlejuice, Penelope, Vrahouni).

1965 Khaled Hosseini, americký spisovatel (Lovec draků, Tisíce planoucích sluncí).

Reklama

Výběr článků

Načítám