Hlavní obsah

Prvním vrahem v detektivním románu byl orangutan

Novinky, Tereza Kušová

Dvacátý duben patří všem čtenářům detektivek, protože právě v tento den, přesně před 170 lety, se zrodil jeden z nejoblíbenějších literárních žánrů. Známý americký básník a spisovatel Edgar Allan Poe tehdy vydal povídku Vraždy v ulici Morgue, kde se poprvé objevilo hned několik rysů, které by měl mít každý správný detektivní příběh.

Foto: Profimedia.cz

Edgar Allan Poe byl především prozaik a romantický básník, mezi jeho významná díla ale patří i první detektivní příběh.

Článek

Povídka Vraždy v ulici Morgue představila světu důmyslného detektiva C. Augusta Dupina, který je považován za předobraz slavného Sherlocka Holmese. Dupin v příběhu vyšetřuje vraždy dvou žen, které byly nalezeny v zamčeném pokoji domu v pařížské ulici Morgue. Dupin díky své geniální dedukci zjistí, že vrah z místa činu uprchl oknem, jenže záhy se přesvědčí, že pro člověka by bylo nemožné, aby se dostal bezpečně dolů.

Jeho další vyšetřování nakonec způsobí překvapující objev. Vrahem totiž byl speciálně vycvičený orangutan. V příběhu se objevily některé rysy, které často zdobí detektivní příběhy dodnes. Kromě již zmíněné záhady zamčeného pokoje se v příběhu také objevují hloupí policisté, kteří přecházejí evidentní stopy, a inteligentní detektiv jim nakonec musí ukázat cestu.

Dalším detektivním příběhem, který se řadí mezi první, je román z pera Charlese Dickense Ponurý dům. Hlavním hrdinou v tomto příběhu je inspektor Bucket, který vyšetřuje závažnou vraždu advokáta Tulkinghorna. C. August Dupin byl sice prvním literárním detektivem, ale obraz inteligentního vyšetřovatele nabyl skutečných obrysů až s příchodem Sherlocka Holmese.

Foto: Profimedia.cz

Sherlock Holmes je nejslavnějším detektivem všech dob. Na televizních obrazovkách se objevil už nesčíslněkrát.

Skot Sir Arthur Conan Doyle vytvořil nespočet příběhů, ve kterých vystupuje podivínský, ale nadmíru inteligentní Sherlock Holmes, jež je vždy doprovázen věrným doktorem Watsonem. Z Sherlocka se postupem času stala jedna z nejpopulárnějších fiktivních postav. Na motivy příběhu Arthura Conana Doyla vznikla celá řada rozhlasových a divadelních her, televizních filmů a seriálů. Naposledy jsme se s geniálním Angličanem mohli setkat na plátně kin, kde ho ztvárnil ve snímku Guye Ritchieho Robert Downey Jr. Sherlock je zde vyobrazen jako neohrožený akční hrdina, kterému by odvahu a chladné uvažování mohl závidět i James Bond.

Zlatá éra detektivek

Takto je nazýváno období dvacátých a třicátých let minulého století, kdy se detektivním příběhům nejvíce dařilo. Nejvýznamnější autoři té doby pocházeli z britské školy, ale zahanbit se nenechali ani Američané. Toto období je také význačné nárůstem žen jako autorek detektivních příběhů. Něžné pohlaví má totiž oproti mužům údajně vyvinutější cit pro detail, který hraje při tvorbě detektivních příběhů zásadní roli. Zlaté éře tak vládly čtyři dámy, kterým se přezdívá "Královny detektivek", Agatha Christe, Dorothy L. Seyersová, Ngaio Marshová a Margery Allinghamová.

Společně s Williamem Shakespearem je Agatha Christie vůbec nejprodávanějším autorem všech dob. Guinessova kniha světových rekordů uvádí, že se po celém světě prodaly na 3 miliardy výtisků knih právě Agathy Christie. Během svého života vytvořila celou řadu detektivních románů, povídek i divadelních her, v nichž se nejčastěji vyskytovaly dva její nejznámější charaktery, slečna Marpelová a Hercule Poirot, který bude českým divákům pravděpodobně nejvíce znám v podání okouzlujícího Davida Sucheta, jenž belgického detektiva ztvárnil v televizním seriálu stanice Granada.

Foto: Profimedia.cz

Agatha Christie je jednou z nejčtenějších autorek na světě.

Foto: Profimedia.cz

Hercule Poirot je známý detektivní seriál, který vznikl podle románu od Agathy Christie.

Britská autorka je známa především tím, že bořila zavedená pravidla detektivních románů. Ve svých prvních příbězích nechala vraha několikrát uniknout spravedlnosti. Také se proslavila tím, že v její knize Vražda Rogera Ackroyda byl vrahem vypravěč příběhu.

Poznávací znaky

Co musí mít každý detektiv? Především nějaký rys, který by pro něj byl charakteristický. Poručík Columbo má svůj plášť, doutník a manželku, kterou nikdo nikdy neviděl. Většinu z těchto znaků vymyslel známý filmový režisér Steven Spielberg, který stál u zrodu populárního televizního seriálu. Hercule Poirot má svůj knírek, belgickou hrdost a alergii na to, když ho někdo považuje za Francouze.

Zajímavosti 20. dubna

Svátek: Marcela

Významné události:

1990 Československá federativní republika změnila název na Česká a Slovenská federativní republika.

1999 masakr na Columbie High School, kdy dva náctiletí studenti zastřelili dvanáct studentů a jednoho učitele a zranili dalších 24 lidí, poté oba spáchali sebevraždu.

Významná narození:

1745 Philippe Pinel, francouzský lékař, zakladatel psychiatrie.

1889 Adolf Hitler, německý nacistický vůdce, odpovědný za genocidu některých skupin obyvatelstva, napadením Polska 1939 vyvolal světovou válku.

1893 Harold Lloyd, americký herec (On si koupil auto, Hon na lišku, Pro krinda pána!, Bláznivé natáčení).

1937 Jiří Dienstbier, český politik, novinář a disident, 1989-92 působil jako československý ministr zahraničí.

1961 Eva Urbanová, česká operní pěvkyně, za rok 1993 obdržela cenu Thálie (Její pastorkyňa, Rusalka, Tosca, Libuše, Prodaná nevěsta, Dalibor, Čert a Káča).

Detektivní příběhy se postupem času zařadily mezi nejpopulárnější žánry. Nalezly si svůj prostor na stránkách románů, divadelních pódiích, televizních obrazovkách i v rozhlasovém éteru. Během 170 let dlouhé historie vznikl nespočet výrazných detektivů, ale tím prvním mohl být pouze jeden, C. August Dupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám