Hlavní obsah

Nevzdáme se, jsme Češi, odmítli se atentátníci na Heydricha vzdát nacistům

Novinky, ale
Praha

Tady svedli svůj poslední boj čeští a slovenští parašutisté, kteří se za nacistické okupace podíleli na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Jan Kubiš, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jozef Gabčík, Josef Valčík, Jaroslav Švarc a Jan Hrubý se 18. června 1942 nevzdali nepřátelům a v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze nakonec po boji s přesilou zemřeli. Místo, kde je dnes památník věnovaný jejich činu, navštívil i štáb Novinek s kamerou.

„Nevzdáme se. Nikdy. Jsme Češi.“ znělo v červnu 1942 z krypty chrámu sv. Cyrila a MetodějeVideo: ale, Novinky

 
Článek

V prosinci 1941 byly na české území vysazeny tři jednotky — Silver A, Silver B a Anthropoid, z nichž Anthropoid měl provést atentát na Reinharda Heydricha.

Akci měli na starosti parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří na Heydricha zaútočili 27. května. Operace byla — byť s menšími komplikacemi — úspěšná a Reinhard Heydrich 4. června 1942 umírá.

Foto: ale, Novinky

Tímto otvorem se parašutisté dostávali do krypty

„Gabčík s Kubišem se po krátké zastávce v bytech odbojářů přesunuli sem do této krypty pod chrámem sv. Cyrila a Metoděje. Sem přišli zhruba 29. května a byli zde až do 18. června,“ popsal Novinkám provozní vedoucí památníku Petr Hampl.

Kubiš a Gabčík spolu s dalšími doplatili na zradu jiného parašutisty Karla Čurdy. Ten dne 16. června navštívil sídlo gestapa v Petschkově paláci v Praze a udal veškeré informace, které věděl. O dva dny později přijelo k chrámu sv. Cyrila a Metoděje kolem 700 německých vojáků a spustil se nerovný boj.

Foto: ale, Novinky

Někteří historici se domnívají, že touto dírou se chtěli parašutisté prokopat ven skrz kanalizaci

Parašutisté se rozdělili do dvou skupin. Tříčlenná skupina bojovala s německou přesilou zhruba dvě hodiny nahoře v chrámu. Poté se boj přesunul dolů do krypty, kde pokračoval dalších přibližně pět hodin.

Foto: ale, Novinky

V kryptě se našla krev jednoho z parašutistů

Foto: ale, Novinky

V současné době se vzorek krve analyzuje

I přes nátlak, který byl na ně vyvíjen, se čeští a slovenští parašutisté nepřátelům nevzdali. Padli v boji, nebo zemřeli vlastní rukou. „Nevzdáme se. Nikdy. Jsme Češi,” byla prý jejich poslední slova.

O život přišli také pravoslavný biskup Gorazd, duchovní Petřek, Čikl, bratr Sonnevend a dalších devět věřících z chrámu a 265 spolupracovníků odboje bylo popraveno za pomoc parašutistům. V reakci na atentát byla také vypálena obec Lidice. Památník však připomíná, že hrdinství a oběti Čechů měly za heydrichiády velký morální význam.

Národní památník hrdinů heydrichiády, který se nachází pod chrámem sv. Cyrila a Metoděje, je běžně otevřený pro veřejnost. Vstupné je zdarma.

Foto: ale, Novinky

Dodnes není známo, kolik německých vojáků se parašutistům podařilo zabít

Reklama

Výběr článků

Načítám