Hlavní obsah

Jak Miler ke Krtkovi přišel

Novinky, Tereza Kušová

Krtek a autíčko, Krtek a raketa, Krtek a tranzistor, Krtek v zoo, Krtek zahradníkem, Krtek a zápalky. Tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Neexistuje snad věc nebo povolání, s kterými by se nejznámější česká animovaná postavička nesetkala. Autor Krtečka, Zdeněk Miler, by 21. února oslavil sté narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Miler, slavný český ilustrátor animované postavičky pro děti Krtečka, na podzim roku 2010.

Článek

Český režisér a výtvarník animovaných filmů pro děti se narodil 21. února 1921 v Kladně. Již od raného dětství zcela přirozeně směřoval k dráze výtvarníka. Miler v Praze vystudoval Státní grafickou školu a od roku 1938 pokračoval ve studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové taktéž v Praze. Z počátku toužil jen malovat obrazy, ale přišla válka a musel školu přerušit. Protože by se ve válečných časech jen malířstvím neuživil, nastoupil na přelomu let 1941 a 1942 jako výtvarník do Baťových ateliérů kresleného filmu ve Zlíně.

V roce 1945 přešel do studia Bratři v triku, které vedl Jiří Trnka. Miler zde pokračoval jako animátor, scénárista, výtvarník a režisér. Svému novému zaměstnavateli dal novou tvář, vyrobil pro něj firemní logo, když namaloval tři kudrnaté kluky v námořnických tričkách. Začal psát i povídky. Jeho prvním samostatným filmem byl O milionáři, který ukradl slunce z roku 1948.

Krtek na návštěvě zmizí z obchodů, Milerova dcera prohrála soud

Krimi

V 50. letech minulého století se Miler věnoval ilustrátorské tvorbě, zaměřil se především na animovanou tvorbu pro děti. Krom knih pro děti vyrobil také řadu leporel a omalovánek. Spojil se s nakladatelstvím Albatros, pro které postupně ilustroval přes 40 knih. Roku 1954 nastala v Milerově životě zlomová chvíle. Dostal zakázku na film o výrobě plátěné košilky.

Disney krtka nemá

Zdeněk Miler si zadal velmi těžký úkol. Chtěl najít zvířecí figurku, která by celý snímek spojovala a pokud možno ještě se v animovaném filmu neobjevila. Na krtka údajně přišel, když na procházce zakopl o krtinu. Vybral si ho také proto, že s tímto zvířátkem dosud nepracovalo ani disneyovské studio. Miler měl s ním ale hodně práce. Chtěl krtka polidštit a v rámci úprav byl nucen místo košilky použít kalhotky s kapsami. Výroba filmu trvala neuvěřitelné dva roky, ale výsledek stál za to.

Foto: Profimedia.cz

Jak Krtek ke kalhotkám přišel slavil nevídaný úspěch. Film byl uveden roku 1956 a na filmovém festivalu v Benátkách získal hlavní cenu Zlatého lva. Zanedlouho byl oceněn i na festivalu v Montevideu. Po tomto veleúspěchu se slavný animátor zaměřil právě na Krtka. Následovaly krátké příběhy Krtek a autíčko, Krtek a raketa, Krtek a tranzistor. Krteček slavil úspěchy i v zahraničí, německá televize si ihned objednala 10 filmů.

Miler byl tak zaměstnán, že musel požádat své přátele o pomoc. Spisovatelé Hana Doskočilová a Ivan Klíma napsali řadu dalších příběhů o Krtkovi. Vznikly tak i obrázkové knihy, které rovněž slavily jeden úspěch za druhým. Vzniklo na 50 filmů. Zajímavostí je, že seriál o Krtečkovi není mluvený. On a jeho přátelé vydávají pouze zvuky, citoslovce, které jsou vlastně hlasové záznamy Milerových dvou malých dcer Kateřiny a Barbory.

Krteček je dobrým kamarádem

Za svou tvorbu získal Miler mnoho ocenění. V roce 1999 obdržel od nakladatelství Albatros ocenění Zlatá paleta za více než pět miliónů prodaných výtisků knih, na kterých se podílel. O dva roky později získal i Cenu za celoživotní práci s dětskou knihou. 28. října 2006 byla Milerovi udělena Medaile Za zásluhy I. stupně.

Kromě Krtečka vytvořil český režisér a scénárista také jiné postavy, například hlavní hrdiny pohádky O kohoutkovi a slepičce či Zvědavé štěňátko. Ilustroval Cesty formana Šejtročka a Kubulu a Kubu Kubikulu. Milerovy příběhy jsou plné laskavosti, pohody a přátelství. Ale je to především Krteček, který se těší obrovské oblibě nejen u nás, ale také v Německu, Japonsku, Číně, Maďarsku, Polsku, Francii, Skandinávii, všude snad kromě Severní Ameriky.

Zdeněk Miler zemřel ve věku 90 let na konci listopadu 2011. Krteček je ale stále dobrým kamarádem, dává radost a ponaučení už několika generacím.

Zemřel tvůrce legendárního Krtečka Zdeněk Miler

Kultura

Zajímavosti 21. února

Svátek: Lenka

Významné události:

1842 Johnu Greenoughovi byl v USA udělen patent na šicí stroj.

1878 první telefonní seznam byl vydán ve státě Connecticut v USA.

1893 Thomas Edison obdržel dva patenty, na žárovku a přerušovací relé.

1952 UNESCO uznalo tento den jako Mezinárodní den mateřských jazyků.

1953 Francis Crick a James D. Watson objevili strukturu molekuly DNA.

1975 skandál Watergate: odsouzení aktérů aféry prezidenta Richarda Nixona.

1995 Steve Fosset se stal první osobou, která přeletěla samostatně Tichý oceán v balónu.

Významná narození:

1846 Svatopluk Čech, český spisovatel (Pravý výlet pana Broučka do Měsíce, Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století).

1943 Jiří Zmožek, český skladatel populární hudby, složil stovky písní pro Karla Gotta, Hanu Zagorovou, Marii Rotterovou, Michala Tučného, Helenu Vondráčkovou nebo Věru Špinarovou.

1946 Alan Rickman, anglický herec znám jako Severus Snape v Harry Potterovi (Smrtonosná past, Robin Hood: Král zbojníků, Láska nebeská).

1987 Ellen Pageová, kanadská herečka (Juno, Vyfič!, Počátek).

Reklama

Výběr článků

Načítám