Hlavní obsah

Vypadá to na rezidenci chalífy, soudí o objevu v Iráku čeští archeologové

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Nikoli zaniklé dávné město, ale pravděpodobně raně středověký rezidenční areál samotného chalífy (vládce, hlava státu). Tak nyní hodnotí čeští archeologové svůj mimořádný objev, který se jim podařil loni na podzim v severním Iráku.

Foto: Lenka Starková, ZČU

Členové českého archeologického týmu Karel Nováček a Hynek Švácha dokumentují pozůstatky středověké architektury u města Machmúr v severním Iráku.

Článek

Poblíž současného města Machmúr v oblasti středního Tigridu, zhruba 300 kilometrů severně od Bagdádu, odhalili rozsáhlý komplex zabírající více než 100 hektarů.

„Podobá se sídlům ze sedmého a osmého století, která byla budována tehdejšími vůdci islámské společnosti, chalífy,“ řekl Právu Karel Nováček ze Západočeské univerzity, který působí jako vedoucí zmíněné archeologické mise. O areálu u Machmúru se podle něj nezmiňují žádné písemné zprávy.

„To nahrává domněnkám, že se jedná o krátkodobou rezidenci té nejvyšší elity islámské společnosti, která vyrostla na místě staršího osídlení,“ uvedl Nováček.

Archeologové vycházejí z prvotních informací podložených staršími i současnými satelitními snímky a také z výsledků zatím krátkého povrchového průzkumu. „Je tam netypická zástavba skládající se z opevněných čtvercových útvarů – známe ji dobře z prostředí východního Středomoří, ze Sýrie, Jordánska, Palestiny. Tam bývá označována jako hrady,“ připomněl Nováček.

U Machmúru jsou podle něj nejméně tři honosné rezidenční objekty. „Předpokládáme, že tam budou ještě další,“ doplnil.

Je na co se těšit

Letos se šestičlenný tým českých specialistů na místo vrátí.

„Budeme provádět povrchový průzkum včetně sběru povrchového archeologického materiálu, v plánu je detailní měření terénu i vypracování 3D modelu,“ doplnil Nováček.

Daná lokalita je ještě zcela neprobádaná. „Noha archeologa sem ještě nevstoupila, i náš výzkum je ještě v úplných počátcích. Určitě se dají očekávat další objevy,“ uzavřel Karel Nováček.

Čeští archeologové působí v Iráku souvisle od roku 2006, a to jak v samostatných projektech, tak i jako členové jiných výzkumných týmů. Současné průzkumy se zaměřují na středověké městské lokality v severovýchodní Mezopotámii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám