Hlavní obsah

Nou Camp - více než stadión

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělskou Barcelonu ve světě proslavily dvě věci. Architektura secesního mistra Antoni Gaudího a fotbalový klub. A tak, když první kroky zahraničních turistů míří k proslulému chrámu Sagrada Familia, další kročeje by zákonitě měly směřovat ke svatostánku fotbalovému. Ke stadiónu FC Barcelony- Nou Campu.

Foto: Profimedia.cz

Stadión Nou Camp

Článek

Červenomodré barvy katalánského klubu vždy oblékaly velké fotbalové hvězdy. Kubala, Cruyff, Maradona, Ronaldinho, Henry nebo v současnosti nepolapitelný Messi. Jevištěm jejich kouzel byl Nou Camp- největší stadión v Evropě a dnešní oslavenec. Dne 24. září 1957 byl stadión s kapacitou 98 787 fanoušků otevřen.

Čeští fotbalisté čest nosit dres FC Barcelony neměli. Šťastnou výjimkou byl pouze Čechoslovák Jiří Hanke, který barvy Katalánců hájil dvě sezony v polovině padesátých let.

Foto: Profimedia.cz

Stadión Nou Camp

Magnet jménem Kubala

Ani téměř stotisícová kapacita Nou Campu však není sto fanoušky Messiho a spol. uspokojit. Na celosezónní vstupenky se nečekají žádné fronty. Jediný způsob, jak lístky získat, je dědictví. Barcelona totiž není obyčejný fotbalový klub, je Més que un club – Více než pouhý klub.

Píše se rok 1953 a klubu z katalánské metropole přestává domovský stadion Les Corts stačit. Na vině vzrůstajícího zájmu je příchod Lászla Kubaly. Maďarská fotbalová superstar přišla do Barcelony s prostým cílem, udělat klub neporazitelným. Svému úkolu dostála.

FC Barcelona pod taktovkou Kubaly, Basory, Césara a Moréna získala v letech 1951/1953 dva tituly mistra španělské ligy, třikrát domácí pohár a roku 1954 přichystala pro své fanoušky dárek největší - začala se stavbou nového stadiónu.

Estadi del FC Barcelona

Výstavbu si pod křídla vzali architekti Francesc Mitjans Miró, Josep Soteras Mauri a Lorenzo García Barbón. Železobetonová stavba byla dokončena během tří let a celý projekt stál 288 milionů peset. Více než polovinu uhradili fanoušci a zbylou část dalo dohromady vedení klubu. Potřebnou částku přineslo vybrání členských příspěvků na deset let dopředu.

Stadión vysoký 48 metrů byl dokončen v září roku 1957 a rozkládá se na ploše 55 tisíc metrů čtverečních. Historicky první zápas na něm fotbalisté Barcelony sehráli proti týmu Legia Varšava. Barca vyhrála 4:2, první branku v novém svatostánku vstřelil Eulogio Martinéz.

Zajímavostí je, že stadión se v době otevření Nou Camp nejmenoval. Dlouhá léta nesl název Estadi del FC Barcelona, Městský stadion v Barceloně, a Nou Camp, podle populární přezdívky, se z něj stal až v roce 2000.

Při slavnostním otevření stadión pojmul 93 053 diváků, o 15 let později byla kapacita z důvodu konání mistrovství světa navýšena na 120 tisíc. Tato kapacita však vydržela pouze osm let, v roce 1990 byla kvůli novým stanovám FIFA zredukována na 99 tisíc. Dnes Nou Camp pojme 98 787 diváků a je největším stadiónem v Evropě a jedenáctým na světě.

Jan Pavel II. na trávníku Nou Campu

Největším stadionem Evropy je i z pohledu zázemí. Ve svých útrobách ukrývá šatny, prezidentskou a VIP lóži, tiskové místnosti, několik televizních studií, sportovní lékařské středisko, malé tréninkové hřiště a dokonce klubovou kapli.

Ta zažila v listopadu roku 1982 návštěvu nejvyššího církevního představitele. Papež Jan Pavel II. odsloužil přímo na trávníku Nou Campu slavnostní mši, které se zúčastnilo 120 tisíc věřících.

Speciální pozornost poutá i klubové muzeum FC Barcelona. El Museu del Barça s 1500 exponáty a 420 trofejemi navštíví ročně kolem 1,5 miliónu fotbalových poustevníků, což z něj dělá nejnavštěvovanější muzeum celého katalánského regionu.

Zajímavosti 24. září

Svátek: Jaromír

Významné události:

1869 došlo ke krachu na newyorské burze, tragický den americké ekonomiky vešel do historie pod označením "Černý pátek"

1948 byla založena automobilka Honda, japonský výrobce osobních i nákladních automobilů

1991 americká grungeová skupina Nirvana vydala své nejznámější album Nevermind, album obsahovalo i hymnu 90. let Smells Like Teen Spirit

Významná narození:

1896 Francis Scott Fitzgerald (americký spisovatel, autor románu Velký Gatsby a povídky Podivuhodný příběh Benjamina Buttona)

1916 Bohumil Modrý (legendární hokejový brankář)

Pokud tedy platí, FC Barcelona- Més que un club, je její svatostánek Nou Camp Més que un estádio.

Reklama

Výběr článků

Načítám