Hlavní obsah

Přes hranice „vlakem svobody“

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psalo se 11. září roku 1951 a na železniční zastávce v Aši výpravčí právě opustil svoji kancelář. Do příjezdu osobního rychlíku č. 3717 z Chebu do Aše chyběl okamžik. Supění i dým lokomotivy se přibližovaly, vlak ale v Aši nikdy nezastavil. Prosvištěl zastávkou a přehozená výhybka ho nasměrovala přes hranice. Do Německa a hlavně za svobodou.

Foto: Profimedia.cz

Před 60 lety projel "Vlak svobody" cílovou stanicí v Aši a zastavil se až v německém městě Selb. Ilustrační foto

Článek

Spoj Československých státních drah č. 3717 z 11. září 1951 vešel do historie jako jeden z nejmasovějších útěků na západ. Namísto rutinního zastavení v Aši vlak projel až do německého města Selb, kde padl do rukou německé celní správy a amerických vojáků. To vše samozřejmě cíleně.

Celou akci naplánovala skupina odpůrců režimu a valná většina cestujících neměla o akci nejmenší potuchy. Celých 77 ze 110 pasažérů se do Československa také vrátilo. Někteří vyskákali z vlaku hned po jeho zastavení v Selb-Plössbergu a z obavy před trestem utíkali po kolejích nazpět do Československa.

Zůstali pouze organizátoři akce a jejich rodinní příslušníci.

Dobové kulisy

Pro vlak se okamžitě vžilo lidové označení „Vlak svobody“ a na mnoha méně frekventovaných železničních přechodech došlo k vytrhání kolejí. Podobný incident už se neměl nikdy opakovat.

Celá akce vyvolala v Československu nadšení a po světě velký zájem. Po příjezdu do Selbu čekaly na vlak zástupy novinářů a reportáž z místa události se stala náplní všech večerních zpravodajství na amerických stanicích.

Husarský kousek se povedl a vešel do dějin. A to i přesto, že k útěku na západ nebylo složitější doby. Napětí mezi Východem a Západem bylo v nejstudenější fázi. Oba rozkmotřené bloky spolu komunikovaly jenom při vyhošťováním svých diplomatů. V Evropě byla také od druhé poloviny čtyřicátých let mezi Štětínem a Terstem spuštěna železná opona.

Očekávalo se, že studená válka by snadno mohlo přejít v konflikt podstatně žhavější. V červenci 1951 vstoupil v platnost také zákon na ochranu státních hranic, který přinesl zostřený režim, včetně nasazení speciální techniky a vycvičených příslušníků Pohraniční stráže.

Jak ale ukázal rychlík z Chebu, hranice i přes četná opatření neprostupné nebyly.

Statečný  strojvůdce Konvalina

Rychlík na trase Praha-Cheb-Aš vyjel z pražského Hlavního nádraží v 9:55 hod. Poklidně dojel do Chebu, kde byly od soupravy odpojeny některé vagony. Zde se z něj stal spoj č. 3717.

Na chebském nádraží strojvůdce vlaku Konvalinka provedl obrátku, aby lokomotiva vagony netlačila, nýbrž táhla za sebou. V cílové stanici totiž žádné obratiště nebylo, všechny lokomotivy obvykle své vagony do Aše tlačily. Důvod obrátky byl jasný, pokud pojede souprava strojem dopředu, dosáhne větší rychlosti. A Konvalinka věděl, že vyšší rychlost bude zanedlouho rozhodně potřebovat.

Poté, co souprava dojela do Hazlova, zastávky těsně před cílovou stanicí v Aši, dostal strojvůdce lokomotivy znamení, že výhybka na ašském nádraží je nastavena směrem na Německo.

Konvalinka uzavřel hlavní potrubí k ovládání brzd vlaku a šel je zkontrolovat. Výsledek prohlídky ho uspokojil, brzdy na všech vozech byly povolené. Před třetí hodinou odpolední vlak vyjel z Hazlova směrem do Aše.

Krátce před Aší začal zpomalovat, vzápětí však lokomotiva zrychlila až na 70 km v hodině a zastávkou jen prolétla. Nic nepomohlo ani zoufalé tahání příslušníků StB za záchranné brzdy, vlak už měl svůj kurs přesně daný.

Zajímavosti 11. září

Svátek: Denisa

Významné události:

1971 v Moskvě zemřel Nikita Chruščov, první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Sovětské svazu a ve své době jeden z nejmocnějších mužů světa

1987 vyšlo nulté číslo samizdatových Lidových novin

2001 proběhly teroristické útoky na Spojené státy americké, nad územím USA byly uneseny čtyři dopravní letouny společnosti American Airlines, dvě letadla narazila do budovy Světového obchodního centra v New Yorku, jedno do Pentagonu a poslední letoun se zřítil do pole poblíž obce Shanksville v Pensylvánii, celkem přišlo o život na 3000 lidí

Významná narození:

1965 Moby (americký hudebník a zpěvák)

1976 Tomáš Enge (český automobilový závodník)

Za svobodou, za zápisem do historie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám