Hlavní obsah

Guillaume Apollinaire: pronikání do říše snění

Novinky, Jan Barák

Poslední třetina 19. století se v básnické Francii nesla ve znamení drog, násilí, alkoholu, erotična a neúcty ke společnosti. Drsné nahlížení na svět, hledání krásy v ošklivosti vzešlo z per prokletých básníků a jmen jako Rimbaud, Baudelaire nebo Verlain. Dne 26. srpna 1880 ale v Římě přišel na svět básník, který nastolený dekadentní trend pozměnil. Jmenoval se Guillaume Apollinaire.

Foto: Profimedia.cz

Guillaume Apollinaire- zakladatel moderní francouzské poezie

Článek

Guillaume Apollinaire je dodnes považován za jednoho ze zakladatelů moderní francouzské poezie. Za člověka, který ukončil veršování o smrti i dalších ryze realistických věcech a nasměroval své básně do říše snění a fantazií, do říše surrealismu.

V Apollinairových verších se zhlédla i řada českých básníků, jeho díla překládali Karel Čapek, Jaroslav Seifert, Vladimír Holan nebo Vítězslav Nezval.

Ve svých básnických sbírkách Apollinaire propagoval avantgardní malířství, zejména kubismus, a snažil se poezii s malířstvím propojit.

„Básníkem je ten, kdo neváhá objevit nové radosti, i když pro mnohé bude obtížné je snášet,“ nechal se Apollinaire mnohokrát slyšet.

Foto: Profimedia.cz

Guillaume Apollinaire propojil básně s malířstvím

Přátelství s Picassem

Patrné obavy z přijmutí modernistických novot se ukázaly jako liché. Veřejnost si jeho básně zamilovala a sám Apollinaire vešel do dějin jako autor strhujících veršů oslavy života a velikosti člověka.

Apollinaire byl také jedním z nejváženějších členů pařížské Montparnasské umělecké komunity. Jeho obohacující společnost vyhledávali i velikáni, jakými byli kubistický malíř Pablo Picasso, průkopník surrealismu André Breton nebo básník a dlouholetý přítel Jeana Maraise Jean Cocteau.

„Bez básníků, umělců a kvalitního čtení by se lidstvo jednotvárností přírody brzo unudilo,“ tvrdil Apollinaire, a proto byl i publikačně činný. Stál u zrodu časopisů Pařížské večery, Ezopova hostina nebo Moderní literatura.

Guillaume Apollinaire se narodil 26. srpna 1880 polské šlechtičně Angelice Kostrowické. Jeho otec je neznámý, ze života budoucího básníka odešel ve zlém a příliš brzy.

V pařížském vězení

Dětství prožil mladý Apollinaire v Monaku, později ale přesídlil do Francie, konkrétně do hlavního města Paříže. V městě nad Seinou zakusil i nevalnou úroveň místních žalářů. Roku 1911 byl na několik měsíců uvězněn ve věznici La Santé pro podezření z krádeže slavného obrazu Mony Lisy.

Foto: Profimedia.cz

Guillaume Apollinaire byl nejen básníkem, ale i zručným malířem

Dalším obviněným v této kauze byl také člen moderny a Apollinairův přítel Pablo Picasso, oba ale byli v loupeži nevinně. Skutečný zloděj Vincenzo Perugia Monu Lisu převezl do italské Florencie, kde ji nabídl ke koupi antikváři Alfrédu Gerimu. Ten ale zloděje udal úřadům a Perugia byl při prodeji zatčen.

Za stěžejní dílo Apollinairovy básnické tvorby jsou považovány Alkoholy a Kaligramy. Obě sbírky se staly mezníkem ve vývoji francouzské poezie a vytyčily cestu modernímu umění. Kubismus, futurismus, surrealismus, všechny tyto avantgardní směry jsou zde obsaženy.

Milovaná Praha

Součástí Alkoholů je báseň Pásmo, ve které Apollinaire vzdává hold Praze, městu, které si navždy zamiloval.

„Jsi v zahradě hospůdky v okolí Prahy, cítíš se zcela šťasten, na stůl růži ti dali. A místo abys psal svou povídku, lenošíš pohříchu, hledě na mandelinku spící v růžovém kalichu,“ stojí v Pásmu.

Rok 1918 byl po Apollinaira stěžejní. Oženil se, sdílené štěstí ale mělo jepičí život. Dne 9. listopadu téhož roku zemřel v Paříži na španělskou chřipku.

Zajímavosti 26. srpna

Svátek: Luděk

Významné události:

1728 dánský mořeplavec v ruských službách Vitus Bering objevil na svých objevitelských cestách průliv mezi Asií a Amerikou, na jeho počest nese průliv dodnes jméno Beringův

1883 výbuch indonéské sopky Krakatau zcela zpustošil pobřeží Jávy a Sumatry, nešťastná událost je považována za jednu z nejhorších přírodních katastrof v dějinách lidstva, vinou následné čtyřicetimetrové vlny tsunami přišlo o život 36 tisíc lidí

1968 zemřel filmový režisér Martin Frič, autor snímků Císařův pekař- Pekařův císař, Cesta do hlubin študákovy duše, Kristián nebo Hotel Modrá Hvězda

Významná narození:

1961 Martin Štrba (slovenský filmový kameraman, snímky Je třeba zabít Sekala nebo Občanský průkaz)

1980 Maculay Culkin (americký filmový herec, série Sám doma)

Navždy se tak odebral do říše snění.

Reklama

Výběr článků

Načítám