Hlavní obsah

Před 13 lety Clinton přiznal, že lhal

Novinky, Martin Tyburec

„Chtěl bych americkému lidu říci jednu věc: Chci, abyste mě poslouchali. Nebudu to již opakovat. Neměl jsem - sexuální vztah - s tou ženou! ...Slečnou Lewinsky. Nikdy jsem nikomu neříkal, aby lhal. Ani jednou. Nikdy! Tato obvinění jsou nepravdivá.“

Foto: Profimedia.cz

Monica Lewinská a Bill Clinton

Článek

Tato velmi přesvědčivá slova bývalého amerického prezidenta Billa Clintona zazněla 26. ledna roku 1998. Pronesl je na tiskové konferenci Bílého domu poté, co už devět dní čelil nepříjemné mediální kampani. Podle zpráv ze serveru Drudge report a podle článku v prestižních novinách The Washington Post údajně podváděl svoji ženu Hillary s tehdy 22letou stážistkou Monikou Lewinskou.

Obrovský skandál

Pro Američany to byl šok. Televizní stanice přerušovaly filmy a seriály uprostřed děje, jen aby informovaly o Clintonově skandálu. Jen málo kdo byl tehdy ochoten uvěřit, že by sympatický demokratický prezident byl něčeho takového schopný.

Když teď navíc před celým národem jasně prohlásil, že jsou to lži, nebylo proč mu nevěřit. Věřili mu novináři, věřila mu veřejnost, věřila mu i Hillary. Přesto už za půl roku, 17. srpna 1998, přednesl Clinton v televizi docela jinou řeč. V té pod tíží důkazů přiznává, že lhal a křivě přísahal. Přiznává, že oklamal svoji ženu i celý národ a že toho nesmírně lituje. Od tohoto legendárního televizního vystoupení uběhlo dnes přesně 13 let.

Jak to vlastně bylo

Ovšem zpět na začátek. Monika Lewinská pracovala v Bílém domě od roku 1995. Netrvalo dlouho a mladá stážistka se s prezidentem úzce sblížila. To, jak blízký jejich vztah byl, už víme. Monika však společné tajemství neudržela. Svěřila se o celé věci své přítelkyni a kolegyni Lindě Trippové, která se rozhodla, že bude Monice tajně nahrávat telefon. Zároveň ji přesvědčila, ať nepere své šaty, na nichž by Clinton mohl zanechat rozhodující důkazní materiál.

Když v lednu 1998 padla první obvinění, že má Clinton s Lewinskou poměr, oba to během vyšetřování pod přísahou popřeli. Linda Trippová už ale měla dost důkazů a rozhodla se vyjít s nimi na světlo. Své nahrávky rozhovorů mezi Clintonem a Lewinskou odeslala vyšetřovatelům. Ti na Lewinskou celé jaro a léto tlačili, aby vztah s Clintonem přiznala. Monika však dlouho zarytě mlčela a nechtěla vypovídat. Nakonec jí nabídli výměnou za svědectví beztrestnost. Mladá dívka už nedokázala prezidenta dál krýt a nakonec souhlasila. Součástí jejího svědectví byl i nejdůležitější důkaz. Neprané modré šaty se stopou Clintonova spermatu. Právě tyto slavné šaty nakonec Clintona usvědčily. Výsledky testu DNA byly totiž jednoznačné.

Pokus o odvolání prezidenta

Celá aféra nejen že stála Billa Clintona dobré jméno, ale dokonce málem předčasně ukončila i jeho prezidentskou kariéru. V roce 1998 byla vládní demokratická strana v obou komorách amerického kongresu v menšině. A to značně ztěžovalo prezidentovu situaci. Po prokázání Clintonovy křivé přísahy byla většina republikánů přesvědčena, že jde o zločin a Clinton by proto měl být zbaven funkce. V následujících dnech se proto pokusili vyvolat takzvaný impeachment. Jde o jediný zákonný způsob, jak může být americký prezident zbaven imunity a odvolán z funkce. K jeho úspěchu je však třeba získat dvě třetiny všech hlasů v senátu. To se republikánům nepodařilo a Bill Clinton byl zbaven všech obvinění.

Zajímavosti 17. srpna

Svátek Petra

Významné události

1869 V Brně byl zahájen provoz první koňské tramvajové linky v českých zemích

1812 Napoleon Bonaparte zvítězil nad ruskou armádou v bitvě u Smolenska

1970 Sověti vypustili do vesmíru sondu Veněra 7, jež úspěšně přistála na Venuši

Významná narození

1753 Josef Dobrovský (český spisovatel a filolog)

1880 Karel Engliš (český ekonom a politolog)

1943 Robert De Niro (americký herec)

Bill Clinton tak řádně dokončil své funkční období a v roce 2001 předal svůj úřad Georgi Bushovi mladšímu. Paradoxem je, že mu tento skandál u veřejnosti nijak zvlášť neuškodil. Ba naopak. Jeho slavná lež celému národu a následné přiznání chyby mu dodnes přináší velkou popularitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám