Hlavní obsah

Třicet let švýcarského tenisového gentlemana

Novinky, Jan Barák

Švýcarský elegán, Federer Express, FedEx. Rogerovi Federerovi se v tenisových kruzích přezdívá různě. Ještě další přezdívka je však nasnadě. Možná nejlepší tenista všech dob. To je věc názoru, co je však bez debat, že Roger Federer dnes slaví narozeniny. Fenomenálnímu tenistovi je 30 let.

Článek

Tenisovou raketu vzal Roger Federer do ruky poprvé „až“ ve svých třech letech, přesto však působí, jako by se s ní už narodil.

Federer má na kontě přes 750 vítězství ve dvouhře, několikrát byl vyhlášen nejlepším sportovcem Evropy (2004-2007 a 2009) a drží i světový rekord v délce nepřetržitého setrvání na místě světové tenisové jedničky. Mužskému tenisu vydržel bez přerušení kralovat neuvěřitelných 237 týdnů.

Roger Federer se narodil 8. srpna 1981 jako syn Lynette a Roberta Federerových. Otec je původem Švýcar, matka má původ cizokrajnější. Pochází z Jihoafrické republiky.

Fotbal vs. tenis

Tenis začal hrát Federer ve městě Munchenstein nedaleko Basileje. Dlouho však musel tenis o výsadní postavení sportu číslo jedna u Federera bojovat. Zdatným konkurentem byl fotbal, který hrál Federer až do svých 12 let. Pak ale definitivně dostal přednost tenis a úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

O dva roky později se mladý Federer stal tenisovým mistrem Švýcarska a přešel trénovat do Ecublens. Do místa, kde se nachází Swiss National Tennis Center.

V roce 1995 následoval další titul švýcarského juniorského mistra i vítězství na neoficiálním mistrovství světa juniorů Orange Bowl.

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer se svou partnerkou Mirkou Vavrinecovou.

Zde Federer šokoval všechny přítomné, když v kvalifikaci vyhrál všechny zápasy poměrem 6:0, 6:0.

O tři roky později se Federer stal světovou juniorskou jedničkou a zároveň úspěšně vstoupil do profesionálního mužského tenisu okruhu ATP.

Počet Federerových vítězství a titulů je od té doby nepřeberný. Po Matsi Wilanderovi jako první hráč vyhrál tři ze čtyř grandslamových turnajů v jedné sezóně. Vyhrál Wimbledon, US Open, Australian Open, a to několikrát po sobě.

V roce 2009 zkompletoval sbírku všech čtyř grandslamových titulů, když vyhrál poslední chybějící French Open.

Foto: Reuters

ČTVRTEK: Švýcarský tenista Roger Federer přichází na zápas se Švédem Robinem Soderlingem na turnaji v Londýně.

Závěrečné tenisové klání sezóny Turnaj Mistrů dokázal Federer vyhrát pětkrát a při účasti na letních olympijských hrách v Aténách 2004 a Pekingu 2008 byl vlajkonošem švýcarské výpravy.

Federerovy tenisové úspěchy, sláva a výjimečné sportovní chování na kurtě staví tak trochu do pozadí jeho humanitární aktivity, které směřuje především do rodiště své matky, do jižní Afriky.

Jak je důležité býti milý

Koncem roku 2003 spoluzaložil společnost The Roger Federer Foundation, která organizuje projekty na podporu znevýhodněných dětí právě v Jižní Africe. Zde prostřednictvím své nadace započal projekt, který umožní na dobu 10 let školní docházku téměř 54000 dětí ve věku 3-5 let z Malawi.

Pomoci chudým dětem z celého světa se účastní také jako velvyslanec dobré vůle (Goodwill Ambassador) světové organizace UNICEF, kterým byl jmenován v dubnu 2006. Federerova první oficiální cesta vedla do Indie už v prosinci téhož roku.

I přes svou nesmírnou popularitu zůstal Roger Federer pravým sportovním gentlemanem a férovým hráčem. Stále je věrný svému heslu: "It’s nice to be important, but it‘s more important to be nice“(Je milé být důležitý, ale je důležitější být milý).

Zajímavosti 8. srpna

Svátek: Soběslav

Významné události:

1786 francouzští horolezci Jacques Balmat a Michel Pacard provedli historicky první výstup na nejvyšší horu Alp Mont Blanc

1929 z amerického města Lakehurst vzlétla na svou úspěšnou cestu kolem světa německá vzducholoď Graf Zeppelin, na palubě bylo 37 členů posádky a 16 cestujících 

2008 ve Studénce následkem zřícení mostu vykolejil vlak EuroCity, 8 lidí zemřelo a více než 90 bylo zraněno

Významná narození:

1879 Emiliano Zapata (mexický revolucionář)

1937 Dustin Hoffman (americký filmový herec a producent, snímky Absolvent, Rain Man, Koule, Motýlek) 

Toto heslo ctí už 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám