Hlavní obsah

Půl století Woodyho Harrelsona

Novinky, Jan Barák

Jeho matka byla hluboce věřící presbyteriánka, otec profesionální nájemný zabiják. Dětství zažil krušné, útěchu hledal v literatuře a psaní básní. Pak ale objevil herectví a už ho neopustil. Dobře udělal, dnes je z něj jeden z nejžádanějších herců Hollywoodu. Jmenuje se Woody Harrelson a dnes slaví 50. narozeniny.

Článek

Lid versus Larry Flint, Tenká červená linie, Tahle země není pro starý, Neslušný návrh, Když se setmí, Sedm životů nebo 2012. To jsou jen některé filmy, ve kterých Woody Harrelson ztvárnil některou z rolí.

Woody Harrelson se narodil 23. července 1961 v texaském městě Midland Charlesi Voyd Harrelsonovi a Dianě Lou Oswaldové. Bohužel, když byly Woodymu tři roky, rodiče se rozvedli. Na vině bylo Charlesovo nevšední povolání, byl profesionálním nájemním vrahem. Za vraždu byl dvakrát odsouzen a většinu synova dětství prožil ve vězení.

„Charlesova minulost zle ovlivňuje Woodyho přítomnost i chování,“ často prý říkala Woodyho hluboce věřící matka Diana a v roce 1964 se odhodlala k radikálnímu kroku. S Charlesem se rozvedla a Woodyho i jeho dva bratry Jordana a Bretta začala vychovávat sama.

Woodyho vedla k herectví, Brett se stal motocyklovým závodníkem.

Foto: Profimedia.cz

Woody Harrelson dnes slaví 50. narozeniny

Žhavá noc v Tijuaně

Střední školu Woody navštěvoval v Lebanonu, později ale přestoupil na Hannover College v Indianě. Po svém absolutoriu v roce 1986 se přestěhoval do New Yorku, kde se naplno začal věnovat svému koníčku - herectví.

Debutoval v autobiografické hře Neila Simona Biloxy Blues, do povědomí fanoušků se zapsal jako srandovní barman Woody Boyd v televizním seriálu Cheers. Za tuto roli si odnesl i dvě ceny, American Comedy Award (1987) a Emy (1989).

Foto: Profimedia.cz

Skutečný Larry Flint, zakladatel lehtivého časopisu Hustler

S dcerou dramatika Neila Simona Nancy byl Harrelson i krátce ženatý. Spontánně se vzali v roce 1985 po bouřlivé alkoholové noci v Tijuaně. Hned druhý den po vystřízlivění se chtěli nechat rozvést. Jelikož byl ale úřad v neděli zavřený, zůstali svoji ještě dalších deset měsíců.

V roli zakladatele Hustleru

Na výsluní popularity Harrelsona vynesly dvě postavy mírně kontroverzních hrdinů. V kriminálním dramatu Olivera Stonea Takoví normální zabijáci ztvárnil psychopatického masového vraha s vlídným jménem Mickeyho a filmovou hvězdou se stal ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flint.

Foto: Profimedia.cz

Woody Harrelson ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flint

Za roli zakladatele lehtivého časopisu Hustler získal v roce 1996 nominaci na Oscara i na Zlatý Glóbus.

Harrelson je dlouholetým bojovníkem za legalizaci marihuany a hašiše v USA. V červnu roku 1996 byl v Kentucky zatčen poté, co symbolicky zasadil čtyři semínka marihuany. Je i vlastníkem firmy Hempstead, která vyrábí konopné látky a přísady do šampónů.

Známý je i Harrelsonův boj za ochranu životního prostředí. Jednou vylezl na sanfranciský Golden Gate Bridge, aby na něm rozvinul transparent s nápisem „Hurwitzi. Nejsou starobylé sekvoje vzácnější než zlato?“ To vše jako protest proti dřevozpracovateli Charlesi Hurwitzovi, který prohlásil: „Kdo má zlato, má moc.“

Harrelson, který je etickým veganem, byl v roce 1999 hostem MFF v Karlových Varech, kde uvedl svůj western Hi-Lo Country.

Zajímavosti 23. července

Svátek: Libor

Významné události:

1829 americký vynálezce a průmyslník William Austin Burt získal patent na první psací stroj

1998 v České republice byla úspěšně provedena transplantace obou plic, zákrok provedl ve Fakultní nemocnici Motol tým chirurgů okolo Pavla Pafka

2005 egyptským turistickým letoviskem Šarm aš-Šajch otřásl nejničivější teroristický útok v historii, zemřelo 88 lidí a 200 bylo zraněno

Významná narození:

1965 Slash (vlastním jménem Saul Hudson, anglický kytarista legendární skupiny Guns N' Roses)

1973 Monica Lewinski (americká stážistka v Bílém domě, milenka prezidenta Billa Clintona)

1985 Vojtěch Dyk (český herec a muzikant, frontman skupiny Night Work)

Dnes Woody Harrelson slaví 50. narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám