Hlavní obsah

42 let od dobytí Měsíce

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Houstone, tady je základna Tranquility. Orel přistál!“ Tak zněla první slova člověka, který kdy přistál na povrchu Měsíce. Slavnou větu, kterou z lunárního modulu pronesl americký kosmonaut Neil Armstrong, zapraskala v reproduktorech NASA 20. července 1969. Mise Apolla 11 byla úspěšná, kosmický závod 60. let mezi Sovětským svazem a USA skončil.

Foto: Profimedia.cz

Před 42 lety Američané poprvé stanuli na Měsíci

Článek

Lety do vesmíru předpověděl ve svých dobrodružných knihách už francouzský spisovatel Jules Verne. Člověk bude vystřelen v kovové plechovce ke hvězdám, navštíví jiné planety, stane na Měsíci. Během Verneova života se jeho myšlenky zdály utopické a vyvolávaly úšklebky, o několik desítek let později se staly skutečností.

Vize zakladatele vědeckofantastické literatury zrealizovali američtí kosmonauti Edwin „Buzz“ Aldrin a Neil Armstrong z vesmírné lodi Apollo 11. Na povrchu Měsíce přistáli před 42 lety, 20. července roku 1969. Třetí z posádky Michael Collins, pilot velitelského modulu Columbia, zůstal na oběžné dráze Měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Posádka Apolla 11- zleva Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin Aldrin

"Malý krůček pro člověka, velký skok pro lidstvo!"

Den po přistání, 21. července 1969, provedli Armstrong s Aldrinem první sestup. Dvojice kosmonautů na Měsíci strávila téměř tři hodiny. Fotografovali sebe i povrch, odebírali kameny i jiné vzorky, vztyčili vlajku Spojených států a přijali telefonát od prezidenta Roberta Nixona.

Do historie i učebnic dějepisu na celém světě vešla především Armstrongova věta: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo!“

Kosmický program Apollo vyhlásil americký prezident John Fitzgerald Kennedy v květnu roku 1961. Hlavním cílem bylo uskutečnění letu na Měsíc. Pokud mělo jít všechno podle plánu, Američané se měli jeho povrchu dotknout nejpozději do roku 1970. Program měl i druhý stěžejní cíl, být tam rychleji než Sovětský svaz.

Studená válka byla v plném proudu a kosmický program SSSR měl už na svém kontě jedno cenné prvenství. Prvním mužem ve vesmíru byl v roce 1961 sovětský kosmonaut Jurij Alexijevič Gagarin. USA si další prohru nemohly dovolit.

Zkáza Apolla 1

Program Apollo začal tragédií. Stroj Apollo 1 se vznítil ještě na startovací rampě a uvnitř uhořeli tři členové posádky. Několik následujících letů proto bylo bezpilotních.

Apollo 1 sice neuspělo, Apollo 11, v pořadí pátý let, už bylo úspěšnější.

Foto: Profimedia.cz

Apollo 11 odstartovalo k Měsíci 16. července 1969

Jeho posádku tvořil kapitán Neil Armstrong, pilot lunárního modulu Eagle Edwin Aldrin a pilot velitelského modulu Columbia Michael Collins. Všichni tři kosmonauti prošli společným výcvikem v armádě a před vstupem do kosmického programu NASA pracovali jako zkušební piloti. Let na Měsíc byl jejich druhým letem do vesmíru.

Zajímavostí je, že Armstrong, Aldrin i Collins byli stejně staří. Celá trojička se narodila roku 1930.

Posádka se na svou historickou cestu k Měsíci vypravila z Kennedyho vesmírného střediska 16. července ve 14:32 středoevropského času. Start proběhl bez komplikací a o čtyři dny později už Armstrong s Aldrinem přistáli na Měsíci.

Zajímavosti 20. července

Svátek: Ilja, Eliáš

Významné události:

1883 indiánský náčelník Siouxů Sedící býk se spolu s posledními uprchlíky vzdal americké armádě

1944 Adolf Hitler přežil atentát na svoji osobu, operaci s krycím názvem Valkýra velel Claus von Stauffenberg a po neúspěšné akci stanul před popravčí četou

1966 zemřel legendární fotbalový brankář František Plánička

Významná narození:

1919 Edmund Hillary (novozélandský horolezec, spolu s Tanzingem Norgayem první pokořitel Mount Everestu)

1928 Pavel Kohout (český spisovatel a publicista)

1973 Peter Forsberg (švédský hokejista, legendární útočník Modo a Colorada Avalanche)

Dnes od historického milníku uplynulo přesně 42 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám