Hlavní obsah

125 let tenisových bitev na Wimbledonu

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ročník tenisového turnaje proběhl za účasti 22 hráčů a na finále si našlo cestu 200 diváků. Řeč však není o nějakém amatérském dostaveníčku, nýbrž o nejstarším a nejprestižnějším tenisovém turnaji světa- Wimbledonu. Konkrétně jeho prvním ročníku, který se 19. července roku 1877 dočkal historického finále.

Foto: Profimedia.cz

Wimbledon se hraje na dvorcích All England Clubu.

Článek

Pompézní oslavy kulatého výročí, otevření dvou nových kurtů, náladové počasí a tituly pro Novaka Djokoviče a Petru Kvitovou. Takový byl jubilejní 125. ročník tenisového Wimbledonu. Jeho historie se ale začala psát mnohem dříve, roku 1877. Tehdy byl nejslavnější tenisový turnaj světa založen.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová při finálové zápase o wimbledonskou trofej

U zrodu tradičního turnaje, který se nehrál pouze ve válečných letech 1915-1918 a 1940-1945, stál sportovní novinář Henry Jones a historicky prvního ročníku se zúčastnilo 22 tenistů.

Za vítězství 12 guinejí

Pro start na turnaji museli hráči zaplatit startovné, to činilo jednu guineu.

Z vítězství se na předměstí Londýna 19. července roku 1877 radoval Spencer William Gore, který během pěti zápasů ztratil pouhé dva sety. Na pondělí plánované finále s Williamem Marshallem se ale muselo uskutečnit až o čtyři dny později. Ke slovu se totiž prvně dostalo i špatné počasí, které turnaj provází dodneška.

V pátečním finálovém klání Gore porazil Marshalla 6:1 6:2 6:4 a mohl se radovat z triumfu a hodnotných cen. Za vítězství dostal sedmadvacetiletý tenista finanční odměnu 12 guinejí a stříbrný pohár věnovaný časopisem Field.

V pátečním finálovém klání Gore porazil Marshalla 6:1 6:2 6:4 a mohl se radovat z triumfu a hodnotných cen. Za vítězství dostal sedmadvacetiletý tenista finanční odměnu 12 guinejí a stříbrný pohár věnovaný časopisem Field.

Pro zajímavost - letošní vítězové Djokovič i Kvitová si odnesli shodně 1,1 milionu britských liber.

"Změkčilá hra s měkkým míčkem"

O rok později se Spencer William Gore do finále probojoval znovu, tentokrát však své vítězství nezopakoval. Nad jeho síly byl Frank Hadow, kterému po boji podlehl 5:7 1:6 7:9.

Historicky druhý vítěz Wimbledonu Frank Hadow pak již nikdy na turnaji nestartoval. Když se ho novináři otázali proč, odpověděl: „Nevím, je to změkčilá hra hraná měkkým míčkem, zkrátka mě nebaví.“ Hadow je tak dodnes jediným šampionem, který při své vítězné jízdě turnajem neztratil ani set.

Turnaj se stával ve Velké Británii stále více populární, pořád byl ale pouze pánskou záležitostí. Prvních sedmi turnajů se zúčastnili pouze muži, ženy si na Wimbledonu prvně zahrály až v roce 1884. První vítězkou se stala Maud Watsonová a v témže roce se také začala hrát čtyřhra.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mohly startovat na Wimbledonu od roku 1884

Od roku 1901 se turnaj otevřel i hráčům z ostatních koutů světa. Na vítězství si ale museli zahraniční tenisté počkat až do roku 1907, kdy zvítězil Australan Norman Brookes. Na počest nese pohár pro vítěze Australian Open jeho jméno - Norman Brookes Challenge Cup.

Prvním českým vítězem Wimbledonu se stal v roce 1954 Jaroslav Drobný, který ale hrál z politických důvodů s egyptským pasem.

K Wimbledonu se váží i dva neuvěřitelné rekordy. Nejkratší finále historie trvalo roku 1881 pouhých 37 minut, William Renshaw deklasoval krajana Johna Hartleyho 6:0 6:1 6:1, a naopak nejdelší zápas za 125 let turnaje předvedli loni Nicolas Mahut a John Isner. Utkání trvalo 11 hodin a 5 minut a Isner v něm zvítězil 70:68 v pátém setu.

Zajímavosti 19. července

Svátek: Čeněk

Významné události:

1553 anglickou královnou se stala Marie I. Tudorovna

1992 v Palermu byl při atentátu zabit italský soudce a bojovník proti sicilské mafii Paolo Borsellino, bomba nastražená v automobilu zabila i pět členů jeho ochranky

2003 ve vídeňské Všeobecné nemocnici proběhla první úspěšná transplantace jazyka, operační zákrok provedli chirurgové Christian Kermer a Franz Watzinger) 

Významná narození:

1814 Samuel Colt (americký vynálezce a průmyslník, zasloužil se o proslavení střelné zbraně revolveru)

1946 Ilie Nästase (nejznámější rumunský tenista všech dob, v letech 1973 až 1974 světová jednička žebříčku ATP)

Tak uvidíme, čím nás Wimbledon překvapí příště.

Reklama

Výběr článků

Načítám