Hlavní obsah

První banka Johna Dillingera

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narodil se v městečku Mooresville v Indianě. Jeho matka zemřela, když mu byly čtyři roky. Když dosáhl plnoletosti, zapsal se do amerického námořnictva. Zde ale možná poněkud všední životopis končí. Jeho jméno znělo John Dillinger a proslavil se jako fenomenální bankovní lupič. Lidé ho milovali, policie nenáviděla a před 78 lety vyloupil svoji první banku.

Foto: Novinky

John Dillinger krátce po svém zadržení v Ohiu

Článek

John Dillinger byl recidivista a páchal největší zločiny, přesto se však těšil obrovským sympatiím veřejnosti. Podle státních institucí vykrádal banky a neváhal zabíjet, podle mínění obyčejných lidí jen trestal ty, kdo zavinili hospodářskou krizi.

Status hrdiny umocnila i jeho smrt. Dillingera zradila a napospas kulkám FBI vydala milovaná přítelkyně Anna Sageová.

Veřejný nepřítel i gentleman

Rozporuplným příběhem Johna Dillingera se nechal fascinovat i americký režisér Michael Mann. Autor krimithrillerů Miami Vice a Nelítostný souboj natočil v roce 2009 o životě bankovního lupiče kasovní trhák Veřejní nepřátelé. Hlavní postavu zde ztvárnil Johny Depp, jeho manželku Marion Cottilard.

Foto: Profimedia.cz

Johny Depp jako John Dillinger ve filmu Veřejní nepřátelé

Život Johna Dillingera silně ovlivnily události v dětství. Po smrti matky připadla výchova do rukou despotického otce, který syna neváhal při každé příležitosti fyzicky trestat.

V osmnácti letech se John přihlásil k námořnictvu, ve výcviku ale dlouho nevydržel. Přísný řád, bezpodmínečná kázeň, uniformy, to nebylo nic pro něj. Z námořnictva uprchl a vrhl se na zločinecké scestí. Stal se součástí organizovaného gangu, kterému velel ostřílený trestanec.

Bohužel, ostřílený nebyl dostatečně. Při prvním přepadení byla celá skupina chycena a poslána na deset let do vězení. Vazba však nemusí být vždy na škodu, jak se ukázalo. Dillinger ve vězení získal cenné zkušenosti a řadu kontaktů. Po devíti letech měl všeho dost, tak z věznice uprchl.

Po svém útěku v roce 1933 si Dillinger založil vlastní gang. Stavebními kameny byli zkušení trestanci z vězení.

První banku vyloupili 17. července roku 1933 a nezůstalo jen u ní. Během následujících čtyř měsíců jich Dillingerova skupina vyloupila ještě šest. Počet vyloupených bank nadále vzrůstal, stejně tak popularita velitele skupiny. Dillinger se při přepadávání bank představoval, a když propouštěl rukojmí, potřásl jim rukou a omluvil se.

Osudná návštěva biografu

FBI ale měla na Dillingera odlišný názor. Za účelem okamžitého dopadení vytvořila speciální čtyřicetičlenné komando. V září roku 1933 se skupině podařilo Dillingera v Ohiu zatknout. Jeho komplicové se ale převlékli za policisty a svého šéfa osvobodili.

Následovaly banky v Arizoně, Indianě a na Floridě i další zatčení. Došlo k němu v Tucsonu a Dillingera převezli do věznice Crow Point v Indianě. Ani zde však nepobyl dlouho. Vyrobil si dřevěnou maketu pistole, začernil ji krémem na boty a strážného výhrůžkami donutil k propuštění z věznice.

Foto: Profimedia.cz

Biograf v Chicagu, před kterým Johna Dillingera zastřelila FBI

FBI vypsala na jeho dopadení odměnu 20 000 dolarů. Dillinger si nechal udělat plastickou operaci a kyselinou odstranit papilární linie na prstech. Leč vše bylo marné. Zrada přišla nečekaně - z vlastních řad.

Zajímavosti 17. července

Svátek: Martina

Významné události:

1453 proběhla bitva u Castillonu, poslední střetnutí Stoleté války, Francouzi zvítězili a celou válku vyhráli

1945 byla zahájena Postupimská konference, cílem zasedání bylo dohodnout se na poválečném uspořádání Evropy a budoucnosti poraženého Německa

1989 Milouš Jakeš přednesl v Červeném Hrádku svůj legendární projev odsuzující požadavky demokratizace

Významná narození:

1920 Juan Antonio Samaranch (bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru)

1952 David Hasselhoff (americký herec a zpěvák, představitel Mitche ze seriálu Pobřežní hlídka)

Přítelkyně Anna Sageová si s ním v Chicagu domluvila návštěvu kina. Když ruku v ruce vyšli ven, FBI už na ně čekala. John Dillinger špatně vyhodnotil situaci a sáhl po zbrani, kterou vždy nosil při sobě. Následkem byla okamžitá smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám