Hlavní obsah

76 let pokut za špatné parkování

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi se vám to už také stalo. Zaparkovali jste a po návratu na vás za stěračem čekal známý papírek, v horším případě bylo už auto dokonce odtaženo. Za odstavení svého vozidla řidiči poprvé zaplatili 16. července roku 1935 v Oklahomě. Na vině byl nový vynález zdejšího novináře Carla Mageeho, parkovací hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Parkovné platí řidiči už 76 let

Článek

Dlouho zaparkovaná auta a osiřelé vraky, ke kterým se jejich majitelé nehlásili. To byly dva hlavní důvody, které ve 30. letech vedly v americké Oklahomě ke vzniku parkovacích hodin. Vynález se rychle rozšířil po Spojených státech a další země i kontinenty brzy následovaly.

V Evropě byly první parkovací hodiny instalovány v roce 1952 ve švýcarské Basileji a o dva roky později se stal prvním městem v Německu s tímto revolučním zařízením Duisburg. V Británii fungovaly mechanické parkovací hodiny na mince od roku 1958 a poslední staré exempláře byly odstraněny teprve před několika lety.

Trable v Oklahomě

Za vynálezce parkovacích hodin je považována skupina oklahomských obchodníků, kterým zaparkovaná a odstavená auta znesnadňovala přístup do jejich krámků. Auta ztěžovala vstup jak prodejcům samotným, tak především jejich zákaznické klientele. Prodejcům ucházel zisk a vzniklou situaci bylo třeba řešit.

S řešením přišel novinář a knižní vydavatel Carl Magee, na kterého se pobouření obchodníci obrátili s žádostí o pomoc. Novinář je vyslechl a vypsal soutěž pro studenty místní oklahomské univerzity. Jedním ze studenty vytvořených návrhů na vyřešení problému byl i první prototyp parkovacích hodin.

Foto: Profimedia.cz

Elektronické automaty obsluhují stovky parkovacích míst najednou

Magee vítězný návrh rozpracoval do konečné podoby, nechal si ho patentovat a záhy založil i společnost na výrobu parkovacích hodin. Pojmenoval ji Magee-Hale Park-O-Meter Company. Stejná firma dodnes patří mezi největší výrobce parkovacích automatů na světě.

První parkovací hodiny z 30. let fungovaly na jednoduchém principu. Po vhození mince se hodiny samy natáhly a začaly odpočítávat zbývající čas. Čas od času se ale staly terčem zlodějů, proto k nim výrobci od 60. let začali přidávat silnější obrnění, které kasičku s penězi chránilo. Později pak přibyl i fotoaparát, který zaznamenával parkující auta po uplynutí zaplacené doby a v raných 80. letech začaly vznikat i první přístroje na papírové bankovky.

Parkovací automaty u soudu

Dnes už ale na staré prototypy pro jedno parkovací místo takřka nenarazíme. Jejich místo zastoupily elektronické automaty, které prostřednictvím lístečku obsluhují i stovky parkovacích míst najednou.

Mageeho vynález vyvolal mezi řidiči obrovskou vlnu nevole. Nechápali, proč by už tak nákladný provoz automobilu mělo rozšířit ještě placení parkovného. Řidiči se bouřili i soudili, úřady a radnice ale parkovací hodiny nadchly. Příjmy z parkovného šly totiž přímo městských pokladen.

V několika soudních stáních byli odpůrci z řad řidičů úspěšní. V roce 1937 označil Nejvyšší soud státu Alabama parkovací hodiny v Birminghamu za nelegální a nařídil je okamžitě odstranit. Jejich provozovatel také musel zaplatit tučnou pokutu.

Zajímavosti 16. července

Svátek: Luboš

Významné události:

1955 poblíž floridského města Anaheim byl založen legendární Disneyland

1965 byl otevřen tunel pod Mont Blancem, který zkrátil jízdu na pouhých 12 minut

1990 Filipíny postihlo zemětřesení o síle 7,7 stupňú Richterovy škály, vyžádalo si 1600 lidských životů

 Významná narození:

1313 Giovanni Boccaccio (italský renesanční básník, autor cyklu Dekameron)

1872 Roald Amundsen (norský polárník a výzkumník, první pokořitel Jižního pólu)

1963 Fatboy Slim (americký hudebník a producent)

Podstatně častějším jevem ale je, že pokuty za špatné parkování platíme my, řidiči. A činíme tak už 76 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám