Hlavní obsah

Krása i smrt na Matterhornu

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matterhorn patří k nejkrásnějším horským masívům Evropy. Ostře řezaný jehlan obklopený panenskou přírodou Walliských Alp je nejen vděčným objektem fotografů, ale také oblíbeným cílem horolezců. Dne 14. července 1865 se však hora proměnila v zabijáka těchto dobrodruhů. Při namáhavém sestupu připravila o život čtyři ze sedmi anglických horolezců, svých prvních pokořitelů.

Foto: Profimedia.cz

Matterhorn patří k žádaným cílům horolezeckých výprav.

Článek

14. červenec roku 1865 mohl být pro Edwarda Whympera, Charlese Hudsona, Francise Douglase, Roberta Hadowa, Michela Auguste Croze a Pierrea Tangwaldera se synem nejúžasnějším dnem života. Sedmičlenná skupina právě jako první v historii pokořila nedobytný Matterhorn, sedmou největší horu Alp.

14. červenec roku 1865 mohl být pro Edwarda Whympera, Charlese Hudsona, Francise Douglase, Roberta Hadowa, Michela Auguste Croze a Pierrea Tangwaldera se synem nejúžasnějším dnem života. Sedmičlenná skupina právě jako první v historii pokořila nedobytný Matterhorn, sedmou největší horu Alp.

Bohužel, radostné oslavy se nekonaly. Obrovský úspěch se záhy změnil v ještě větší tragédii. Unavenému Robertu Hadowovi při sestupu podjely nohy a svým pádem strhl celou skupinu, navázanou na společném laně. Pádem do tisícimetrové propasti zemřeli čtyři ze sedmi členů výpravy.

Závod o vrchol

Historicky prvnímu výstupu na Matterhorn předcházela řada let zkoumání a příprav. Hora byla dlouho považována za naprosto nedostupnou, pouze několik málo jedinců věřilo, že výstup na vrchol v lidských silách skutečně je. Jedním z takto smělých odvážlivců byl mladý londýnský grafik pracující v Alpách Edward Whymper.

První pokusy o pokoření Matterhornu podnikl Whymper v roce 1861. Tehdy také vznikl nevypsaný, ale o to urputnější závod o prvovýstup. Jeho účastníky byli další Angličan, profesor John Tyndall a italský horal Jean Antonie Carrel.

Vítězem pětiletého zápolení se nakonec stali Edward Whymper, Carrel byl o několik hodin pomalejší. Z prvenství se však Whymper nikterak radovat nemohl, smrt čtyř kolegů to nedovolila.

Sedmičlenná skupina vyrazila z Zermattu 13. července 1865. Její součástí byl i Tangwalderův syn, také Pierre, který ale na samotný vrchol Matterhornu nikdy nevystoupal, čekal pouze v táboře.

Skutečných prvovýstupců proto bylo jen šest, nikoliv sedm, jak chybně ukazuje slavný obraz výstupu, jehož autorem je Gustave Doré.

Foto: Profimedia.cz

Gustave Doré- slavný, leč chybný, obraz prvního zdolání Matterhornu

Nešťastné podklouznutí

Výstup proběhl bez problémů. Whymper i horský vůdce Croz dobře znali cestu na vrchol i problematická místa hory. Proto také dosáhli vrcholu téměř 50 minut před zbytkem výpravy a ještě zde stačili zbudovat kamennou mohylu i vztyčit improvizovanou vlajku. Jako náhražka jim posloužila Crozova modrá flanelová košile.

Potíže nastaly až při sestupu, kdy celá skupina navázaná na lano byla náhle stržena vysíleným Hadowem. Jediným, kdo dokázal pohotově zaseknout cepíny, byl Tangwalder. Jeho a zároveň i Whymperovým, který sestupoval úplně poslední, štěstím bylo, že lano neudrželo nápor a prasklo.

Zajímavosti 14. července

Svátek: Karolína

Významné události: 

1420 bitva na Vítkově, husité zvítězili nad křižáckými vojsky Zikmunda Lucemburského

1789 obyvatelé Paříže dobyli věznici Bastilla, tímto násilným aktem začala Velká francouzská revoluce

2002 francouzský prezident Jacques Chirac unikl pokusu o atentát

Významná narození:

1918 Ingmar Bergman (švédský filmový režisér, snímky Sedmá pečeť, Hodina vlků)

1939 Karel Gott (český populární zpěvák)

1983 Igor Andrejev (ruský tenista)

Hadow, Croz, Hudson a Douglas se zřítili na ledovec o 1 200 metrů níž. Zhrzená hora se tak svým dobyvatelům pomstila. Dnes je tomu přesně 146 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám