Hlavní obsah

Před 26 lety klesl ke dnu Rainbow Warrior, vlajková loď Greenpeace

Novinky, Jan Barák

Členové Greenpeace jsou při svých aktivitách zvyklí na ledacos. Vylézají na komíny jaderných reaktorů i ropné plošiny, přivazují se ke stromům, blokují dopravu, to vše v rámci boje za ekologii. Radikální akci, kterou proti nim 10. července roku 1985 podnikla francouzská tajná služba, ale nečekali. Přesně před 26 lety dvojice agentů DGSE potopila Greenprace jejich vlajkovou loď Rainbow Warrior.

Foto: Profimedia.cz

Potopený vrak Rainbow Warrior, vlajkové lodi Greenpeace

Článek

Rainbow Warrior se původně jmenoval Sir William Hardy. Jméno „Duhový válečník“ získala loď v roce 1978, kdy ji do svého vlastnictví získali Greenpeace. Ekologové ji využívali při protestních akcích proti lovcům velryb, zakladatelům nelegálních podmořských skládek nebo při zabraňování cvičným jaderným pokusům. Všechny tyto úkoly zvládal „Duhový válečník“ se ctí, pouze však do 10. července 1985, kdy byl potopen.

K bleskurychlé akci došlo v novozélandském přístavu Auckland. Agenti francouzské tajné služby nastražili pod týl "Duhového válečníka" pumu a loď po velké detonaci klesla ke dnu přístavu.

Foto: Profimedia.cz

Ekologičtí aktivisté z Greenpeace na lodi Rainbow Warrior II.

Smrt Fernanda Pereiry

Atentát byl proveden, aby Greenpeace nemohli zrealizovat připravované protestní akce proti francouzským zkouškám jaderných zbraní. Ty se měly uskutečnit na atolu Mururoa, v příštím cíli plavby „Duhového válečníka“.

Bohužel atentát si vyžádal nejen mediální pozornost celého světa, ale i lidský život. Na palubě lodi, na níž se „zelení“ ekologové chtěli plavit na Mururou, zahynul portugalský fotograf Fernando Pereira.

Pereira se v době výbuchu nacházel v trupu lodi, kam si šel pro svoji zapomenutou fotografickou výbavu. Z podpalubí už se nikdy nevrátil.

Francouzský útok byl po celém světě odsouzen a organizace Greenpeace získala řadu stoupenců. Incident se dostal i před soud, od začátku bylo totiž jasné, že k výbuchům nedošlo náhodou.

Manželé Turengesovi

Vyšetřovatelé věděli, že bomby musel někdo nastražit, ale dlouho nemohli přijít na žádné stopy. Zvrat přinesl až únik informací z francouzské tajné služby, dvojice pachatelů byla odhalena. Jednalo se o majora Alaina Mafarta a kapitánku Dominique Prieurovou z francouzské tajné policie DGSE, kteří se během svého pobytu v Aucklandu vydávala za švýcarské manželeTurengesovy.

Oba tajní agenti se k vině doznali a za neúmyslné zabití a poškození cizího majetku byli na Novém Zélandu odsouzeni k deseti letům vězení. Později jim byl trest zmírněn na tři roky domácího vězení na francouzské základně Hao.

Foto: Profimedia.cz

Rainbow Warrior II.

Veřejnost byla rozkrytím záhady atentátu šokována. Za potopení „Duhového bojovníka“ zaplatili svými hlavami francouzský ministr obrany Charles Hernu a šéf DGSE, admirál Pierre Lacoste.

Zajímavosti 10. července

Svátek: Libuše a Amálie

Významné události:

1925 byla založena tisková agentura Sovětského svazu ITAR-TASS

1938 americký milionář a náruživý letec Howard Hughes obletěl svět za 91 hodin, čímž vytvořil světový rekord

Významná narození:

1933 Ivan Passer (česko-americký filmový scénárista a režisér)

1943 Arthur Ashe (americký tenista, první tenista černé pleti, který nastoupil za USA v Davis Cupu)

1948 Natalja Sedychová (ruská herečka, představitelka Nastěnky z filmu Mrazík)

Greenpeace na Francii vysoudili i finanční náhradu 8,16 milionu dolarů a pořídili si novou loď. O jménu bylo rozhodnuto rychle, Rainbow Warrior II. Snad se mu povede lépe než jeho předchůdci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám