Hlavní obsah

Glasgow International Airport - oslavy i bombový atentát

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Vážení cestující, zapněte si prosím bezpečnostní pásy, za deset minut přistaneme v Glasgow!“ Už 45 let mohou pasažéři leteckých společností slýchat klasickou formulku. Glasgow International Airport, největší a nejfrekventovanější letiště Skotska, dnes slaví narozeniny. Před 45 lety bylo slavnostně otevřeno, před čtyřmi roky na něj byl proveden teroristický útok.

Foto: Profimedia.cz

Glasgow International Airport

Článek

Mezinárodní letiště v Glasgow započalo své fungování už v roce 1932. V následujících letech sloužilo pouze jako zázemí pro anglické královské vojenské síly RAF.

Šest let poté se letišti dostalo první pocty, bylo prohlášeno hlavním letištěm Glasgow na úkor letiště v Prestwicku. Oficiálně otevřeno bylo v červnu roku 1966 a v prosinci téhož roku odbavilo letiště první milión cestujících.

Nutné stavební úpravy

Roku 1973 došlo k nezbytnému rozšíření ranveje, aby zde mohla přistávat i větší letadla. V roce 1975 odkoupila letiště společnost BAA od Glasgow Corporation.

Roku 1990 byly poslední stavební práce úspěšně dokončeny a letiště bylo definitivně připraveno pro mezinárodní dopravu.

Dnes je Mezinárodní letiště v Glasgow nejvytíženějším letištěm Skotska a patří také mezi šest největších letišť na území Velké Británie. Ročně tudy projde rekordní počet cestujících a letiště využívá přes 40 leteckých společností, které lítají do více jak devadesáti destinací po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní letiště Glasgow je útočištěm pro čtyřicet leteckých společností

Do budoucna jsou naplánovány nové projekty na další rozšíření služeb i letiště jako takového.

Bombový atentát

Historie Mezinárodního letiště v Glasgow ale neměla vždy hladký průběh. Stejně jako si pracovníci letiště každoročně připomínají výročí červnového otevření, vzpomínají i smutnou událost, která se stala v květnu roku 2007.

Tehdy byl v sobotu 30. května 2007, den po objevení výbušnin ukrytých v autech v centru Londýna, na mezinárodní letiště Glasgow spáchán bombový atentát.

Přesně v 15:11 skotského času projel letištní branou tmavě zelený džíp Grand Cherokee řízený dvěma muži a zcela naplněný propanovými láhvemi. Proboural závoru a po nárazu do skleněné výplně hlavního vchodu letiště okamžitě explodoval. Exploze lehce zranila čtyři lidi, vyskytující se v tu chvíli poblíž hlavního vchodu.

Skotsko se tak poprvé ve své historii, nepočítáme-li výbuch amerického boeingu nad městečkem Lockerbie z roku 1988, stalo terčem teroristického útoku. V zemi byl bezprostředně po incidentu i předchozích událostech v Londýně vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení.

Mezinárodní letiště Glasgow bylo uzavřeno do 1. července a Scotland Yard během tří dnů zatkl v souvislosti s útokem dalších osm osob.

Dva pachatelé, oba jihoasijského původu, byli explozí těžce popáleni. Kafeel Ahmed na následky zranění zemřel, Bilal Abdullah byl obviněn z terorismu a poslán na 32 let za mříže.

Zajímavosti 27. června

 Svátek: Ladislav

Významné události:

1925 firma Laurin a Klement byla sloučena se společností Škoda Auto

1950 proběhla poprava čtyř odsouzených z vykonstruovaného politického procesu s Dr. Miladou Horákovou, popravena byla nejen Milada Horáková, ale také Jan Bouchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl

1979 Muhammad Ali ukončil profesionální boxerskou kariéru

Významná narození:

1967 Jan Hřebejk (český filmový režisér, snímky Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, Horem Pádem, Kawasakiho růže, Nevinnost)

1977 Raúl Gonzáles Blanco (španělský fotbalový reprezentant, dlouholetý kapitán Realu Madrid v současnosti hrající za Schalke 04)

Abdullah si svůj trest ve Skotsku odpykává dodnes a výročí 45 let od založení Mezinárodního letiště v Glasgow si tak může připomenout pouze z útrob své cely.

Reklama

Výběr článků

Načítám