Hlavní obsah

Mary Pickfordová - první "Million dollar Baby"

Novinky, Jan Barák

Nicole Kidman žádá za film 18 milionů dolarů, Julie Roberts ještě o dva více. Honoráře ženských hollywoodských hvězd však nebývaly vždy snové. První pokořitelkou sedmimístného kontraktu byla Mary Pickfordová. Americká hvězda němého filmu, která 24. června 1916 podepsala historicky první smlouvu na milión dolarů ročně.

Foto: Profimedia.cz

Mary Pickfordová na dobové fotografii

Článek

Začátek filmové kariéry Mary Pickfordové zářnou budoucnost nesliboval.

„Jste moc malá a tlustá, do filmové branže se nehodíte,“ prohlásil o mladé Mary v roce 1909 režijní velikán D.W. Griffith. „Možná vám ale dám šanci, snad mě nezklamete,“ váhavě dodal po chvíli zamyšlený Griffith.

Svým slovům Griffith dostál a nelitoval. Mary Pickfordová se stala hvězdou jeho krátkých filmů a o pár let později, roku 1919, spolu založili legendární společnost United Artists. Dalšími spoluzakladateli byli hrdina akčních filmů Douglas Fairbanks a král grotesek Charlie Chaplin. „Silná čtyřka,“ jak si sami říkali, neměla v Hollywoodu konkurenci.

Zrod filmové hvězdy

Mary Pickfordová, vlastním jménem Gladys Marie Smithová, se narodila 8. dubna v kanadském Torontu jako nejstarší ze tří dětí. Otec byl tvrdě pracující dělník, umělecké sklony Gladys zdědila po matce Charlottě, divadelní herečce. Když byly malé Gladys čtyři roky, otec zemřel na následky těžkého pracovního úrazu a zanechal rodinu v žalu a bez finančních prostředků.

Řešení svízelné situace se naskytlo záhy, jeden z rodinných známých byl majitelem divadelní společnosti a zrovna sháněl nové představitele dětských rolí. Matka Charlotta, poté co se ujistila, že Gladys ani mladší Lottie u divadla nehrozí žádné morální ani fyzické nebezpečí, s angažováním obou dcer nakonec souhlasila.

Chvíli však trvalo, než si obě sestry na nový svět zvykly. První mluvenou úlohu museli Gladys dokonce nahlas předčítat herečtí kolegové, aby si ji zapamatovala. Blonďatá dívenka totiž ještě neuměla číst ani psát.

Diváci si mladou Gladys rychle zamilovali. Učarovala jim díky nepoddajným blonďatým kadeřím, pro které jí začali přezdívat „dívka se zlatými lokýnkami.“ A mladá dívka se rozhodla, že svou kariéru posune dál. Cílem se stala Broadway, nejlepší divadelní scéna v USA. Zde se Mary seznámila s jedním z nejvýznamnějších filmových producentů té doby, Davidem Belascem.

Belasco ji vyzkoušel a obratem nabídl angažmá. Roku 1908 udělal pro Gladys další zásadní věc - vybral ji skvěle znějící umělecké jméno. Gladys Smithová se stala minulostí, budoucnost měla patřit Mary Pickfordové.

Foto: Profimedia.cz

Silná trojka Hollywoodu- Charlie Chaplin, Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks

Zlatíčko Ameriky

O rok později se Mary seznamuje s Davidem W. Griffithem a její kariéra stoupá do strmých výšin. V Hollywoodu začíná hrát ve společnosti Adolfa Zukora Famous Players (společnost později kupuje gigant Paramount) a natáčí desítky filmů. Záhy ji zná celý svět, stává se miláčkem publika a nikdo ji neřekne jinak než „Zlatíčko Ameriky.“

Rostoucí popularita se zákonitě projevuje i na Maryiných honorářích. V roce 1911 Mary natočila snímek Maryiny námluvy (The Courting of Mary) a inkasovala za něj běžný herecký plat 25 dolarů. O osm let později, v roce 1919, za filmy Táta dlouhán (Daddy-Long-Legs) a Výtržník (The Hoodlum) dělá honorář Mary Pickfordové za film neuvěřitelných 350 000 tisíc dolarů.

Jednu z nejlépe placených osobností Hollywoodu z Mary udělala lukrativní tříletá smlouva, kterou podepsala roku 1916 s Adolfem Zukorem a Paramountem. Smlouva snů zajistila Mary plat 10 000 dolarů týdně a honorář 250 000 za každý natočený film pro Paramount. Hollywood tak získal svoji první skutečnou filmovou hvězdu.

Zajímavosti 24. června

Svátek: Jan

Významné události:

1812 Napoleon zahájil svou další invazi, cílem bylo Rusko

1932 proběhl vojenský převrat v Siamu, země změnila název na Thajsko

1942 nacistickým vojskem byla vypálena obec Ležáky

 Významná narození:

1947 Helena Vondráčková (česká zpěvačka)

1987 Lionel Messi (argentinský fotbalista, hráč Barcelony)

Kontrakt, který navždy změnil poměry filmového průmyslu v Hollywoodu a dodal „finanční“ kuráž mnoho dalším herečkám, Mary podepsala 23. června. Přesně před 95 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám