Hlavní obsah

Před 56 lety se narodil fotbalový mušketýr Michel Platini

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože po celou svoji hráčskou kariéru dosahoval epochálních úspěchů, nikdy nebyl vláčen bulvárem, nikdy neměl hvězdné manýry a vždy poutal pozornost jen a pouze fotbalem. Michel Platini, jediný fotbalista historie, který získal Zlatý míč třikrát v řadě, dnes slaví narozeniny. Současnému prezidentovi UEFA je 56 let.

Článek

„Přihrávej oběma nohama, jinak se ztratíš,“ slýchával malý Michel Francois už od dětství z úst svého tatínka. Poslušný Michel otce Alda poslechl.

„Přihrávej oběma nohama, jinak se ztratíš,“ slýchával malý Michel Francois už od dětství z úst svého tatínka. Poslušný Michel otce Alda poslechl.

V roce 1972 si mladého Platiniho, hrajícího v mládežnickém týmu AS Joeuf všimli skauti prvoligového Nancy. Přijeli za ním na trénink a po chvilce váhání Michelovi nabídli profesionální smlouvu. Šlo o nejgeniálnější tah v dějinách provinčního klubu.

Zpočátku zakřiknutý mladík se rychle prosadil do role vůdce týmu. První dvě sezóny to gólově ještě nebylo ono, ale pak se mašina rozjela. 17, 22, 25, 18, 12, taková byla gólová vizitka nové hvězdy Ligue 1. Zrodil se nový král, král Michel.

Věhlasný francouzský deník L'Equipe přispěchal s výstižnou přezdívkou Pele-atini, France Football se začal pomalu chystat na nejdelší nadvládu jednoho hráče v historii ankety Zlatý míč a v sídle UEFA mu začali připravovat prezidentské křeslo.

Foto: Profimedia.cz

Michel Platini

Ale nepředbíhejme. Pele-atini mezi tím přestoupil z Nancy do Saint-Etienne, kde za tři roky nastřílel neuvěřitelných 58 gólů. V té době už byl také pevným článkem francouzské reprezentace, ve které debutoval utkáním proti Československu a hned vsítil branku. Platiniho drze zahraný přímý kop strašil zkušeného Ivo Viktora ještě dlouho po zápase.

Slavná léta na Apeninském poloostrově

Nejslavnější hráčská léta kariéry prožil Michel Platini v Itálii v Juventusu Turín, kde působil v letech 1982-87.

První sezóna = 16 gólů, trofej pro krále střelců Serie A, Zlatý míč, vítězství v Italském poháru. Druhá sezóna = 20 gólů, trofej pro krále střelců Serie A, Zlatý míč, Scudetto, vítězství v Poháru vítězů pohárů, vítězství v Evropském superpoháru. Třetí sezóna = 18 gólů, trofej pro krále střelců Serie A, Zlatý míč, vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. Takto „stručně“ se dají shrnout první tři roky Platiniho působení na Apeninském poloostrově.

Se „Starou dámou“ vyhrál, co se dalo, a stal se nesmrtelným. Jeho z trenýrek ledabyle vytažený dres s číslem 10, rozcuchané vlasy a tradiční lehký pohyb přiváděli soupeře k šílenství.

Gólový koncert na domácím ME

Nejúchvatnější Platiniho představení přišlo v létě roku 1984 na ME hraném ve Francii.

Dánsko, Belgie, Jugoslávie - to byla jména soupeřů Francie v základní skupině šampionátu. A výsledek? Plný počet devíti bodů, jasný postup z prvního místa a konta soupeřů zatížena devíti brankami. Sám Platini jich přitom vstřelil neuvěřitelných sedm. Hattrickem zničil Belgii a Jugoslávii, další gól přidal v zápase s Dánskem.

Zajímavosti 21. června

Svátek: Alois

Významné události:

1621 na Staroměstském náměstí v Praze bylo popraveno 27 lidí, šlo o účastníky českého stavovského povstání

1925 pražská MHD je rozšířena o autobusy

1939 v Protektorátu Čechy a Morava začal proces tzv. arizace, vyvlastňování židovského majetku

Významná narození:

1905 Jean-Paul Sartre (francouzský filozof a básník, autor sbírek Nevolnost a Zeď, představitel "existencialismu")

1982 princ William (dědic britského trůnu, syn Charlese a Diany, má mladšího bratra Harryho)

Francie celý šampionát s přehledem opanovala a Platini se stal s devíti brankami nejlepší střelcem turnaje. O čtyři roky později, ve svých dvaatřiceti letech, ale Michel Platini ukončuje aktivní hráčskou kariéru. Ví totiž, že dřívějších výkonů již není a nebude schopen, a tak raději, než by i nadále hrál na slabší úrovni, jako správný fotbalový mušketýr končí na vrcholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám