Hlavní obsah

Před 126 lety připlula do New Yorku Socha Svobody

Novinky, Jan Barák

Dnes je tomu 126 let, co New York získal svůj jedinečný symbol. Socha Svobody váží 225 tun, vysoká je 46 metrů a městu New Yorku ji darovali na důkaz přátelství Francouzi. Její pochodeň se poprvé rozsvítila 17. června 1885.

Foto: Profimedia.cz

Socha Svobody

Článek

Historie města je ještě bohatší. Jedna část New Yorku, dnes známá jako Manhattan, byla objevena již paleolitickými indiány přibližně před 11500 lety.

Město New York bylo založeno Holanďany v roce 1624, původně však neslo označení Nový Amsterdam. O čtyřicet let později, roku 1664, jej do své moci získali Angličané. Na počest udatného vévody z Yorku bylo přejmenováno na stávající New York. V letech 1785-1790 za vlády George Washingtona byl New York dokonce hlavním městem USA.

Sochu Svobody (Statue of Liberty) darovali městu Francouzi v roce 1886. Stalo se tak při příležitosti vyhlášení nezávislosti USA nad Velkou Británií a zároveň také jako oslava spojenectví a přátelství obou národů. Při lítých bojích o nezávislost byli totiž Francouzi jediní, kdo Americe poskytl své vojáky i další podporu. Francouzský původ sochy připomíná dodnes její zmenšenina umístěná v Paříži.

Motivem Sochy Svobody je Rhodský kolos, jeden z původních sedmi divů světa. Autorem je francouzský sochař Fédéric Bartholdi. Výška sochy bez podstavce je 46 metrů (její podstavec měří ještě o metr více), váha necelých 225 tun. Pravá paže držící pochodeň je dlouhá 12,8 metru, s tím, že jen ukazováček této ruky má délku 2,4 metru. U nohou Svobody leží rozťatá pouta tyranie.

Symbolika Sochy svobody

Monumentální dílo vyjadřuje několik symbolů. Pochodeň představuje poučení a osvětu, ozdoba na hlavě se sedmi paprsky zase symbolizuje světové kontinenty. Pamětní deska, kterou socha třímá v levé ruce, představuje Prohlášení nezávislosti. Jednou nohou socha stojí na spadnuvších řetězech, ty symbolizují získanou svobodu.

Foto: Profimedia.cz

Socha Svobody

Zajímavostí je, že jako předloha pro vytvoření ženské tváře stála sochaři Bartholdimu Isabella Eugenie Bayerová, vdova po proslulém výrobci šicích strojů Isaaku Singerovi.

Na vytvoření sochy se podílel také Gustave Eiffel, autor pařížské „Eiffelovky“. Eiffel vymyslel nosnou konstrukci i způsob ukotvení sochy, tak aby byla dostatečně ohebná a schopná odolat silnému větru a nepřízni počasí.

Socha Svobody na seznamu UNESCO

Hotová socha byla slavnostně předána americkému velvyslanci a poté rozebrána na 350 dílů, které do New Yorku dopluly lodí právě 17. června roku 1885. V newyorském přístavu pak sochu sestavovali několik dlouhých měsíců.

Socha stojí na Ostrově svobody, Liberty Island. Stojí zde, aby vítala všechny návštěvníky, přistěhovalce a z dálných cest vracející se Američany. Toto místo vybral sám Bartholdi.

Foto: Profimedia.cz

Socha Svobody na Long Islandu

V současné době se v podstavci sochy nachází muzeum dějin přistěhovalců. Bylo otevřeno v roce 1972 a zahrnuje období od předků Indiánů až po masovou imigraci v minulých staletích. Po vnitřním schodišti se dá vystoupat až ke koruně sochy. Uvnitř však bývá o 10-20 stupňů více než je venkovní teplota, takže výstup v období letních měsíců představuje velmi náročný výkon.

Zajímavosti 17. června

Svátek: Adolf

Významné události:

1948 z pražské Florence začaly jezdit první autobusy

1950 v Chicagu byla provedena první úspěšná transplantace ledviny, provedl ji doktor Richard Lawler

Významná narození:

1909 Karel Höger (legendární český herec a dabér, propůjčil hlas třeba Rumcajsovi)

1980 Venus Williamsová (americká tenistka, bývalá světová jednička, má sestru Serenu)

V roce 1984 byla Socha Svobody zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám