Hlavní obsah

Bitva u Midway - zásadní střetnutí druhé světové války

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře roku 1942 dobyli Japonci Filipíny, Holandskou východní Indii, Malajsii, Thajsko, Barmu i další ostrovy v Tichém oceánu. USA byly jako ochromené, neschopné zasadit nepříteli v Tichomoří citelnější úder. Zdálo se, že japonská armáda a námořnictvo jsou neporazitelné. Naštěstí přišel 4. červen 1942 a bitva u Midway.

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď Enterprise se zúčastnila bitvy o Midway

Článek

Bitva u Midway byla, společně s boji na Guadalcanalu, stěžejní pro zvrat války v Tichomoří. Japonské vítězné mašinérii se do cesty postavili Američané a především díky precizní práci zpravodajské rozvědky, zejména Joe Rocherforta, bitvu vyhráli. Společně se spojeneckými úspěchy v Evropě (řež u Stalingradu) a v Africe (bitva u El Alamein) je vítězství u Midway historiky chápáno jako nejdůležitější střetnutí druhé světové války. Střetnutí, které průběh války zvrátilo.

V květnu roku 1942 začal předchozími úspěchy namlsaný japonský velitel Spojeného loďstva Jamamoto plánovat další ofenzivu. Část jeho flotily měla provést invazi na Aleutské ostrovy, ve snaze oklamat Američany, a hlavní síly Spojeného loďstva měly zatím zničit americkou základnu na atolu Midway.

Skvělá práce americké rozvědky

Naštěstí Rochefortovi zpravodajci plány Jamamota odhalili. Zjistili, že cílem japonské ofenzivy bude právě Midway. Na atol tak byly v rychlosti dopravovány posily v podobě těžkých vojenských baterií, letounů i vojáků. Povolány byly i dvě námořní flotily. Jamamoto tak přišel o moment překvapení, což se později ukázalo jako klíčové.

Americké flotily lodí, které měly zabránit japonskému obsazení atolu, byly vedeny admirálem Spruancem (lodi USS Enterprise a USS Hornet) a admirálem Fletcherem (USS Yorktown). Oba svazy pluly nezávisle na sobě, protože Yorktown byl poškozen a opravován ve zdevastovaném Pearl Harboru.

4. června 1942 vyslal japonský velitel admirál Nagumo skupině čtyř letadlových lodí a 108 letadlům pokyn k útoku. Nagumo ale nevěděl, že nepřítel je na něho připraven. Když Američané na atolu zjistili přítomnost nepřítele, vydali pokyn k vzletu všech letadel na atolu.

Zkáza japonské flotily

Torpédová peruť z Hornetu se svým velitelem Waldronem nepřítele našla a zaútočila na něj.  Avšak americké torpédové bombardéry neměly v soubojích s rychlejšími japonskými stíhačkami sebemenší šanci na úspěch. Z Waldronovi perutě přežil pouze jeden jediný letec.

Poté zaútočily torpédové bombardéry z USS Yorktown. Dopadly o něco málo lépe, ale žádného zásahu nedosáhly a navíc utrpěly velké ztráty. Po torpédových bombardérech přišly na řadu bombardéry střemhlavé pod velením kapitána McCluskyho. 37 bombardérů postupně zasáhlo letadlové lodě Kaga a Akagi. O Sórjú se postarala ponorka USS Nautillus.

Druhá americká vlna našla poslední japonskou letadlovou loď a několika zásahy ji potopila. Tím Američané zničili téměř všechny letadlové lodě nepřítele. Zničením čtyř těžkých letadlových lodí ale japonské ztráty neskončily. Těžké křižníky Mogami a Mikuma se vzájemně srazily a Mikuma se potopil.

Největší bitva v Tichomoří tak skončila jasným vítězstvím USA. A to i přesto, že Japoncům hrálo do not téměř vše. Měli více lodí, více letadel, kvalitnější piloty. Proč tedy prohráli? Spojením nešťastných okolností, vlastních chyb a ztrátou momentu překvapení, nikdo ale neví přesně.

Zajímavosti 4. června

Svátek: Dalibor

Významné události:

1939 USA odmítly přijmout židovské uprchlíky před nacismem

2007 do Prahy zavítal americký prezident George W. Bush, šlo o jeho druhou návštěvu hlavního města

Významná narození:

1937 Robert Fulghum (americký spisovatel)

1975 Angelina Jolie (americká herečka, filmy Sedmý hřích, Pan a paní Smithovi, Wanted, Výměna)

I proto je bitva u Midway někdy označována jako "zázrak u Midway". Zázrak, který se začal 4. června 1942.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám