Hlavní obsah

První Čech na nejvyšší hoře světa

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matterhorn, Mont Blanc, Annapurna, K2, Makalu, ale také Mount Everest. To je jen neúplný výčet toho, co zvládl slavný český horolezec Leopold Sulovský. Stal se tak před dvaceti lety prvním Čechem, který vyšplhal na nejvyšší horu světa.

Článek

K horolezectví Poldu, jak se Leopoldovi Sulovskému přezdívá, přivedl jeho o pět let starší bratr Oldřich, který byl členem novojičínského horolezeckého oddílu. Už jako student střední školy se začal naplno věnovat svému koníčku. Po maturitě už zdolával české hory, nebyl daleko od toho, aby zdolal první zahraniční vrchol.

V 70. letech 20. století začal Sulovský se svými výstupy v zahraničí. Prvním zdolaným vrcholkem byla hora Matterhorn roku 1976. O rok později už to byla nejvyšší hora Evropy Mont Blanc. Už roku 1975 se Leopold Sulovský stal českým reprezentantem, v letech 1976 až 1980 reprezentoval Československo.

V 80. letech odjel ještě dál, a to za hranice Evropy. V roce 1981 to byla hora Nandá Déví, nejvyšší hora Indie, která je součástí asijského pohoří Himaláje. O čtyři roky později zdolal Sulovský rovnou dva vrcholy hor z pohoří Pamír, Pik Lenina a Pik Komunizma. Roku 1987 se „Polda“ pokusil o první výstup na nejvyšší horu světa. Stal se z toho ale neúspěšný pokus o prvovýstup z jihozápadu, s expedicí dosáhl výšky 8200 metrů nad mořem.

Polda vůbec neměl jet na Everest 

Koncem osmdesátých let ještě vyšplhal na tři hory světa, mezi nimi byla i obávaná Annapurna. Devadesátá léta už může považovat za velmi úspěšná. Získal několik ocenění, ale především vystoupal na Mount Everest, a to 17. května roku 1991. Zdolal ji s menší italskou expedicí skrz Nortonův kuloár. Součástí týmu ale původně vůbec neměl být.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest, nejvyšší hora světa

Leopold Sulovský na poslední chvíli nahradil jednoho člověka z italského elitního týmu a díky kontaktům tehdejšího předsedy Českého horolezeckého svazu Jiřího Nováka ho nahradila právě česká jednička ve svém oboru. Sulovský se s expedicí setkal až na letišti, s nikým se neznal osobně, ale jména italských horolezců byla známá po celém světě. Vedoucím sedmičlenné skupiny byl Fausto di Stefano, který měl v té době za sebou už osm osmitisícovek.

Celá expedice na Mount Everest trvala 38 dní, výstup provedli po severní stěně přes Nortonův kuloár. Za tento výstup byl v České republice oceněn titulem Horolezec roku. Tentýž titul získal i roku 1993 za výstup na Makalu alpským stylem, také vrcholek Himalájí. Roku 1996 získal ocenění Výstup roku, a to za zdolání tří vrcholů během třiceti dnů. Byly to hory v okolí Mount Everestu s výškou mezi šesti a sedmi tisíci, Island Peak, Ama Dablam a Pumori.

V posledních letech už Leopold Sulovský jen posouvá hranice svých možností. Roku 2005 byl vedoucím neúspěšné výpravy na světoznámě proslulou K2, nejnebezpečnější horu Himalájí. Druhý pokus přišel o dva roky později. Tato expedice, opět pod vedením Sulovského, byla tentokrát úspěšná. I když Polda dosáhl výšky pouhých 7900 metrů, druhý člen výpravy Libor Uher se stal druhým Čechem, který na tuto horu vyšplhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám