Hlavní obsah

Nejmladší z klanu Baldwinů slaví kulatiny

Novinky, Tereza Kušová

Nejmladší ze šesti bratrů z rodu Baldwinů se chtěl taky prosadit na filmovém plátně. Slávu svého bratra Aleca nepředčil, stal se „pouze“ hvězdou béčkových filmů. Nejznámějšími jeho filmy jsou Bestie, Narozen 4. července, Flintstoneovi 2 a Žralok v Benátkách.

Foto: Profimedia.cz

Herec Stephen Baldwin

Článek

Stephen Baldwin se narodil 12. května 1966 v New Yorku ve Spojených státech amerických. Je ze šesti sourozenců, má tři bratry a dvě sestry. Jeho bratři jsou také filmoví herci. Alec Baldwin je hvězdou seriálu Studio 30 Rock, naposledy byl viděn ve snímku Nějak se to komplikuje.

Střední školu studoval na Berner High School, kde se ukázalo, jaký má hlas, stal se operním pěvcem. Po jejím ukončení nastoupil na American Academy of Dramatic Arts. Začal v divadle, kde debutoval po boku Daryl Hannahové ve hře Out of America. V televizi začal malými rolemi, ukázal se v show Kate a Allie a Rodinné vazby. První významná role přišla roku 1988, když si zahrál v Bestii.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Baldwinovi zleva: Billy Baldwin, Stephen Baldwin, Alec Baldwin a Daniel Baldwin

Popularitu mi ale přinesla až role mladého Buffala Billa v televizním westernovém seriálu z roku 1989 Mladí jezdci. Děj se odehrává před americkou občanskou válkou. Hlavními hrdiny jsou kluci z Pony Expressu, který byl založen bývalým texaským rančerem. Doručovatelé poštovních zásilek na koni se stali hrdiny nové doby, všichni je milovali.

Do podvědomí diváků z celého světa se Stephen Baldwin dostal teprve postavou lehkomyslného studenta ekonomie Stuarta, jehož dva noví spolubydlící na koleji, dívka a kluk, s ním vytvořili zmatený milostný trojúhelník. Snímek se stal úspěšnou milostnou komedií pod názvem Švédská trojka z roku 1994.

Foto: Profimedia.cz

Švédská trojka (1994)

Foto: Profimedia.cz

Obvyklí podezřelí (1995)

O rok později si zahrál ve filmu Obvyklí podezřelí, vedle sebe už měl i zvučná jména jako Gabriel Byrne nebo Kevin Spacey. Jedná se o mysteriózní krimi thriller. V přístavu se objeví loď plná mrtvol, podezřelých je hned několik. Policie prověřuje každou stopu, vyslýchá obviněné, vše je ale stále komplikovanější.

Stephen Baldwin je znám také jako Barney Rubble, nejlepší kamarád Freda Flintstonea, ve snímku Flintstoneovi 2-Viva Rock Vegas. I když je film pojmenován číslicí dvě, vypráví příběh právě dvou jeřábníků, kteří jedou oslavovat úspěšné zakončení akademie a při té příležitosti se seznámí se servírkou Betty a bohatou dcerkou Wilmou.

Foto: Profimedia.cz

Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas (2000)

Posledními snímky Stephana Baldwina jsou kriminální thrillery, které většinou skončily jako béčkové. Známý film Žralok v Benátkách propadl na všech frontách. Vypráví o archeologovi Davidovi, který se vydává do italského města hledat otce, jenž záhadně zmizel. Stopy ho zavedou až k pokladu Medicejských a mafiánovi Clemenzovi. Ten, aby zabránil hledačům pokladů najít ten jeho, vypustí do benátských kanálů lidožravé žraloky.

Zajímavosti 12. května

Svátek: Pankrác

Počasí: 1,5°C (1814)

             30,5°C  (1945)

Významné události:

1743 v Praze byla korunována na českou královnu Marie Terezie.

2008 v čínském městě Sichuan dosáhlo zemětřesení 8,0 Richterovy škály, zemřelo přes 69 tisíc lidí.

2010 havarovalo letadlo aerolinií Afriqiyah, let 771 z Johannesburgu do Tripolisu, ze 104 cestujících přežil pouze devítiletý chlapec.

Významná narození:

1820 Josef Mánes, český malíř (Při měsíčku, Luisa Bělská, Švadlenka, Řípský kraj).

1907 Katharine Hepburnová, americká herečka (Malé ženy, Leopardí žena, Nejprve stvořil ženu, Obchodník s deštěm, Africká královna).

1937 Susan Hampshireová, britská herečka (Znamení trojúhelníku, Sága rodu Forsytů, Mapertuis).

1938 Millie Perkinsová, americká herečka (Deník Anny Frankové, Jízda v bouři, Wall Street, Ztracené město).

1950 Gabriel Byrne, irský herec (Excalibur, Pevnost, Noc hrůzy, Cesta na západ, Mrtvý muž, Nepřítel státu, Lenningrad).

1958 Eric Singer, americký hudebník, bubeník skupiny Kiss.

1959 Ving Rhames, afro-americký herec (Jakubův žebřík, Pulp Fiction, Mission: Impossible, Con Air, Cesta do pekel, Piraňa 3D).

1969 Kevin Nalty, youtube osobnost, téměř pět miliónkrát mělo sledovanost jedno z jeho nesčetných videí k lednu 2011.

1975 David Kostelecký, český sportovní střelec, vyhrál na LOH 2008 ve střelbě na trap.

Jeho první a jedinou životní láskou se stala Brazilka Kennye, kterou potkal na autobusové zastávce v rušném New Yorku. Stala se jeho manažerkou, manželkou a matkou jejich dcer Aliai a Haileyi. Společně žijí na ranči v Tusconu ve státě Arizona.

Reklama

Výběr článků

Načítám